ГоловнаКультура

"Звільнити Олега Сенцова": оголошено збір коштів на фільм про в'язня Кремля

Режисерам не вистачає 12 тисяч євро

"Звільнити Олега Сенцова": оголошено збір коштів на фільм про в'язня Кремля
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Колеги заарештованого в Росії українського режисера Олега Сенцова оголосили збір коштів на фільм про нього.

Як вказано на краундфандинговій платформі Indiegogo, бюджет фільму становить 12 500 євро. Збір коштів триватиме ще 43 дні, на цей момент пожертвувано 450 євро.

Документальний фільм "Звільнити Олега Сенцова" розслідує обставини справи проти заарештованого ФСБ у травні минулого року кінорежисера. "Наш фільм не тільки і не стільки намагається вивчити ситуацію навколо цього дивного політичного процесу, скільки показати, як безглуздо і страшно виглядає сьогодні кафкіанська історія про протистояння людини і бездушної державної машини, під колеса якої він потрапив, схоже, випадково", - зазначає творча група стрічки.

Провідним автором фільму є російський кінорежисер Аскольд Куров ("Зимо, йди!", "Ленінленд", "Діти 404"). Співавтор фільму - український кінорежисер Андрій Литвиненко, один з учасників альманаху "Євромайдан. Чорновий монтаж". Також у проекті задіяні продюсер Олега Сенцова Ольга Журженко та учасники проекту "Строк" продюсери Марія Гаврилова і Максим Туул.

Нагадаємо, 2 квітня ФСБ завершила розслідування кримінальної справи про підготовку серії терактів у Криму напередодні святкування Дня Перемоги у травні минулого року, одним із фігурантів якого є відомий український режисер Олег Сенцов.

Олега Сенцова затримали у Криму співробітники ФСБ Росії у травні 2014 року. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що у кримському СІЗО його катували.

Режисер провину не визнає. Крім нього у цій справі заарештовано Олександра Кольченка, Олексія Чинія, Геннадія Афанасьєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram