ГоловнаЕкономікаБізнес

ГПУ зажадала відібрати "Дніпроенерго" в Ахметова

Приватизацію енергокомпанії у 2012 році можуть визнати неринковою

ГПУ зажадала відібрати "Дніпроенерго" в Ахметова
Фото: scm.com.ua

Генеральна прокуратура України 3 квітня звернулася до суду з вимогою скасувати приватизацію держпакетів акцій "Дніпроенерго" і "Закарпаттяенерго". Крім того, в суді перебуває аналогічна вимога з приводу енергокомпанії "Донбасенерго".

Як повідомляють на сайті ГПУ, позови пояснюють тим, що умови приватизації держпакетів виписали під конкретного покупця, через що ціна продажу акцій виявилася неринковою.

Генпрокуратура заявила, що після націоналізації держпакетів їх можна буде продати повторно на прозорих торгах.

Нагадаємо, 2012 року компанія DTEK Holdings Ltd Ріната Ахметова без конкуренції купила 25% акцій "Дніпроенерго" за 1,18 млрд гривень, після чого частка бізнесмена виросла до 66%, що забезпечило йому контроль над компанією. Якщо 25% пакета повернеться державі, вона знову отримає контроль над компанією.

Того самого року Фонд державного майна продав за 140,7 млн грн 50% акцій "Закарпаттяобленерго" компанії "Енергетична Україна ТВ", яку контролює російський бізнесмен Олександр Бабаков. Згодом повідомляли, що Бабаков перепродав "Закарпаттяобленерго" київському ресторатору Ігорю Тинному, який також є найбільшим гравцем на ринку малих ГЕС в Україні.

Приватизація 60,8% акцій "Донбасенерго" відбулася 2013 року. Держпакет акцій дістався компанії "Енергоінвест Холдинг" за 719 млн грн донецького бізнесмена Ігоря Гуменюка. Судовий процес щодо "Донбасенерго" триває з весни минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram