ГоловнаПолітика

Рада виділила 400 млн грн на зарплати шахтарям

За листопад-грудень накопичилося близько 650 млн грн боргу

Рада виділила 400 млн грн на зарплати шахтарям
Фото: socialismkz.info

Верховна Рада скоротила фінансування реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості на 400 млн гривень, і перенаправила ці кошти на погашення боргу із заробітної плати шахтарям.

За відповідний законопроект №2376 у першому читанні і в цілому проголосувало 269 народних депутатів з 226 необхідних, інформує "Інтерфакс-Україна".

"За листопад-грудень накопичилося близько 650 млн грн боргу із зарплати перед шахтарями, з яких 200 млн грн погашено з коштів у бюджеті, а ще 450 млн грн передбачалося погасити коштом виторгу державних шахт", - зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

За його словами, у січні-лютому шахти не працювали, оскільки не було збуту через простоювання Вуглегірської ТЕС, що знаходиться в зоні бойових дій, і відсутність комерційних домовленостей про закупівлю вугілля з ДТЕК. "Тому цю заборгованість доводиться погашати з нового виторгу у лютому-квітні. Повністю погасили за січень і на 30% - за лютий. Ці кошти (400 млн грн - ред.) дозволять вийти на поточну виплату шахтарям", - підкреслив Демчишин.

Проти ухвалення закону у такому вигляді виступив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський. За його словами, Мінфін категорично заперечує проти виплати боргів за програмою часткового покриття витрат на собівартість видобутку вугілля, зупиненої з 1 січня цього року, як це прописано в ухваленому документі. "Відновлюючи програму, ми будемо спонукати до штучного завищення собівартості і заниження ціни", - сказав Уманський.

Він також зазначив, що шахтарі просили ціну вугілля у 1600 грн за тонну, або близько 65 доларів, і запропонував регулятору встановити рівну ціну на вугілля власного видобутку та імпортне.

Крім того кілька депутатів зазначили, що виділеної суми недостатньо для погашення боргів.

Нагадаємо, на початку квітня представники профспілок гірників вимагали від міністра енергетики піти у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram