ГоловнаПолітика

Рада звільнила мобілізованих студентів і аспірантів від військової служби

Тим, кого вже призвали, дозволили продовжувати службу за бажанням.

Рада звільнила мобілізованих студентів і аспірантів від військової служби
Фото: www.facebook.com/cn.opora

Верховна Рада звільнила від військової служби на час особливого періоду (вводять на час мобілізації, воєнного стану та частково відновного періоду після військових дій, а також бойової ситуації) студентів і аспірантів денної форми навчання, які були призвані в рамках мобілізації.

За ухвалення в цілому законопроекту №1175-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

При цьому парламент дозволив призваним студентам і аспірантам продовжувати військову службу, якщо вони висловили таке бажання. Відповідні зміни внесено до закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

3 липня 2014 року Рада передбачила, що призову на військову службу в межах мобілізації в особливий період не підлягають студенти й аспіранти, які навчаються на денній формі у вищих навчальних закладах, проте до набуття чинності відповідного закону такі громадяни були призвані в межах мобілізації в ЗСУ.

Законопроект розроблено з метою створення рівних умов для реалізації громадянами права на освіту.

Також Рада сьогодні має намір звільнити від військової служби осіб, які утримують дітей-інвалідів 1-ї або 2-ї груп. За ухвалення законопроекту №1448 за основу проголосували 244 депутати при мінімально необхідних 226. Згідно з документом, під час дії особливого періоду з військової служби звільняють матерів (батьків) - військовослужбовців, які утримують повнолітню дитину віком до 23 років, якщо він (вона) є інвалідом 1-ї або 2-ї груп.

Нагадаємо, весняний призов на строкову військову службу пройде у квітні-травні, осінній - у жовтні-листопаді. Кількість громадян, які підлягають призову, визначить Кабмін. Президент Петро Порошенко пообіцяв, що призовники не підуть воювати на Донбас. "Захищати Україну повинні не діти, а досвідчені військові. Це місія дорослих і досвідчених чоловіків", - заявив він 29 січня, у день Героїв Крут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram