ГоловнаПолітика

ГПУ підтвердила відмову в екстрадиції Саакашвілі

Україна вирішила не видавати головного радника Порошенка

ГПУ підтвердила відмову в екстрадиції Саакашвілі
Фото: www.golos.md

Генеральна прокуратура завершила екстрадиційну перевірку за запитом Головної прокуратури Грузії про видачу Михайла Саакашвілі і відмовила у його видачі.

Про це повідомила прес-служба ГПУ.

"Генеральна прокуратура України дійшла висновку про існування ризику того, що запит про видачу М.Саакашвілі зроблено компетентними органами Грузії з метою його переслідування за політичними мотивами. Крім того, його екстрадиція суперечила б вимогам Конвенції про захист прав людини та основних свобод 1950 року", - йдеться у повідомленні.

Грузинська прокуратура ще в середині лютого повідомляла, що отримала відмову в екстрадиції Грузії. Однак в Україні тоді відповіли, що остаточне рішення ще не ухвалили.

Нагадаємо, Саакашвілі 13 лютого призначили керівником Міжнародної ради реформ при президентові України.

При цьому у Грузії Саакашвілі з літа 2014 року перебуває в розшуку. Колишній президент проходить обвинуваченим у трьох кримінальних справах. Йому, зокрема, інкримінується розтрата державних коштів та перевищення службових повноважень. Тбіліський міський суд 2 серпня минулого року заочно заарештував Саакашвілі.

За версією слідства, Саакашвілі причетний до розгону мітингувальників у Тбілісі 7 листопада 2007 року, розгрому телекомпанії "Імеді" і присвоєння майна покійного олігарха Бадрі Патаркацишвілі. Фігурантами цієї справи також є колишній прем'єр Грузії Іване Мерабішвілі, колишній генеральний прокурор Зураб Адеїшвілі, екс-глава міноборони Давид Кезерашвілі і колишній мер Тбілісі Гігі Угулава.

Саакашвілі поїхав з Грузії у листопаді 2013 року і відтоді жодного разу не приїжджав на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram