ГоловнаСвіт

Греція попросила у Росії знижку на газ

У "Газпромі" пообіцяли розглянути прохання

Греція попросила у Росії знижку на газ
Фото: money.cnn.com

Греція попросила російський газовий концерн "Газпром" знизити ціну на газ і контрактний обсяг поставок. Російський холдинг, у свою чергу, пообіцяв розглянути це прохання.

Про це повідомив міністр виробничої реформи, навколишнього середовища та енергетики Греції Панайотіс Лафазаніс, передає "Прайм".

"Ми просили "Газпром" про зменшення ціни на газ до рівня європейських країн. Наше прохання зустріли схвально. В "Газпромі" пообіцяли вивчити його", - сказав Лафазаніс на прес-конференції за підсумками дводенного візиту в Москву, під час якого він зустрічався з головою Міненерго РФ Олександром Новаком і головою "Газпрому" Олексієм Міллером.

За словами Лафазаніса, йдеться про зниження ціни на 2016 рік і подальший період. Крім цього, Греція попросила зменшити контрактні обсяги поставок, які потрапляють під умову "бери або плати" (take-or-pay).

Торік ціни на російський газ для Греції було знижено на 15%, а обсяги поставок зменшено, проте Греція все одно не може їх вибрати через кризу і падіння виробництва. Умова take-or-pay передбачає штрафні санкції за невибраний контрактний обсяг газу.

Нагадаємо, в лютому прем'єр Греції Алексіс Ципрас заявив, що його лівий уряд має намір повною мірою використовувати мандат на переговори з європейськими партнерами і виключив можливість того, що Афіни звернуться до Росії за фінансовою допомогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram