ГоловнаСвіт

Колишнього ізраїльського прем'єра визнали винним у хабарництві

Вирок Ольмерту оголосять 5 травня

Колишнього ізраїльського прем'єра визнали винним у хабарництві
Эхуд Ольмерт

Екс-прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта, який вже відбуває 6-річний термін за звинуваченням у корупції, визнали винним в отриманні хабара від американського бізнесмена Моріса Таланскі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Обвинувальний вердикт у понеділок, 30 березня, ухвалив окружний суд Єрусалима. Вирок Ольмерту оголосять 5 травня.

У 2012 році екс-прем'єра виправдали у цій справі, однак рішення змінили у зв'язку з тим, що суд отримав "незаперечні докази обману суспільної довіри".

Справу Таланскі відкрили у 2007 році. За версією слідства, наприкінці 1990-х - початку 2000-х, коли Ольмерт обіймав посади мера Єрусалиму та міністра промисловості і торгівлі, він отримував великі суми від американського бізнесмена Моріса (Моше) Таланскі в обмін на просування його інтересів.

Згідно з заявами самого Таланскі, Ольмерт витрачав отримані гроші не тільки на політичну діяльність, але і на особисті цілі. На тлі цих звинувачень політика усунули від посади прем'єра, однак суд не знайшов необхідних доказів, щоб визнати його винним. Водночас Ольмерта виправдали у справі турагентства "Рішонтурс" через недостатність доказів (він підозрювався у наданні неправдивих рахунків у різні установи та держоргани з проханням оплатити витрати на відрядження, приховуючи при цьому, що вони вже покриті).

Нагадаємо, 31 березня 2014 року Ольмерта визнали винним у іншій справі про корупцію, суд засудив його до шести років в'язниці. У суді було доведено, що він отримував хабарі під час будівництва в Єрусалимі житлового комплексу Holyland (в період з 1994 по 2007 рік). Разом з ним винними визнали ще дев'ятьох осіб, у тому числі його колишнього радника Шулу Закена і колишнього мера Єрусалиму Урі Луполянскі.

Крім того, у вересні 2012 року колишній прем'єр отримав умовний термін за те, що у 2003-2005 роках він чинив тиск на державний фонд інвестицій, домагаючись субсидій та пільг для знайомих бізнесменів.

69-річний Ехуд Ольмерт обіймав посаду прем'єр-міністра Ізраїлю з травня 2006 по березень 2009 року. Очолював міністерство фінансів країни з серпня 2005 по січень 2006 року, і міністерство торгівлі і промисловості - з лютого 2003 по травень 2006 року. Крім того, Ольмерт з 1993 по 2003 рік був мером Єрусалиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram