ГоловнаСвіт

Єдину армію арабських держав сформують із 40 тис. елітних військових

Штаб командування об'єднаної арабської армії буде розташований у Каїрі або Ер-Ріяді

Єдину армію арабських держав сформують із 40 тис. елітних військових
Лига арабских государств
Фото: EPA/UPG

Ліга арабських держав (ЛАД) на саміті, що минув 28 березня у єгипетському Шарм-ель-Шейху, ухвалила рішення створити єдині арабські збройні сили і продовжити військову операцію в Ємені до переможного кінця.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на текст підсумкової заяви, яку зачитав генсек ЛАД Набіль аль-Арабі.

"Ємен опинився на межі прірви, що вимагає вжиття ефективних кроків з боку арабських країн і міжнародної спільноти для досягнення мирного врегулювання і відновлення легітимної влади", - сказав аль-Арабі.

Згідно із заявою представників міноборони Єгипту, єдину армію сформують із 40 тис. військовослужбовців за підтримки військових літаків, кораблів і бронетранспортерів. При цьому не всі країни ЛАД нададуть своїх солдатів. Штаб командування буде розташований у Каїрі або Ер-Ріяді.

26 березня міністри закордонних справ арабських держав схвалили проект резолюції про створення союзної армії, призначеної для боротьби із загрозами безпеці шляхом здійснення швидких військових інтервенцій.

Коаліція за участю Саудівської Аравії та інших країн Перської затоки на прохання президента Ємену Абд Раббо Мансур Хаді почала у цій країні в ніч на 26 березня військову операцію "Буря рішучості" проти шиїтських повстанців-хоуситів, які контролюють велику частину території країни. Коаліція завдала авіаударів по аеропорту столиці Ємену Сани і кількох військових об'єктах. Загинули десятки людей. До операції долучилися також Єгипет, Йорданія і Судан.

У січні 2015 року президента Ємену змусили подати у відставку після захоплення хоуситами президентського палацу та урядових будівель. Відтоді Хаді перебував під домашнім арештом, проте в результаті зміг втекти в Аден, де оголосив, що його відставка недійсна, і почав збирати прихильників. Перші бої з повстанцями обернулися для його військ нищівною поразкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram