ГоловнаСвіт

Латвійці виступили за легалізацію марихуани

Громадська ініціатива про легалізацію легкого наркотику потрапить на розгляд до Сейму Латвії.

Латвійці виступили за легалізацію марихуани
архив
Фото: EPA/UPG

У Латвії запропонували легалізувати марихуану.

Відповідна громадська ініціатива, опублікована на сайті ManaBalss.lv, набрала понад 10 тис. підписів - цього достатньо для її розгляду в Сеймі Латвії.

Як пише Delfi.lv, активісти запропонували скасувати покарання за вирощування, зберігання, носіння і куріння невеликої кількості конопель за умови, що людина досягла 18-річного віку. Невеликим об'ємом, на думку авторів ініціативи, слід вважати 2-3 кущі рослини, 20-30 грамів висушеної і 200-300 грамів невисушеної марихуани.

Водночас куріння марихуани в громадських місцях пропонують розцінювати як адміністративне порушення.

Автор ініціативи - латвієць Аріс Абеле - вважає, що легалізація легкого наркотику знизить рівень організованої злочинності в країні, розвантажить судову систему, а також дозволить проявити гуманність до порушників, звільнивши їх від тюремних термінів.

У петиції наголошено, що зараз коноплі легалізовано в багатьох країнах світу: Аргентині, Бельгії, Бразилії, Камбоджі, Коста-Риці, Хорватії, на Кіпрі, в Чехії, Еквадорі, Естонії, Індії, Мексиці, Нідерландах, Пакистані, Перу, Польщі, Португалії, Іспанії, Швейцарії, Уругваї, а також в окремих штатах Австралії і 14 штатах США.

При цьому голова латвійської Асоціації лікарів Петеріс Апініс виступив проти легалізації легкого наркотику. Він заявив, що такий захід не дасть жодної користі суспільству і тільки збільшить кількість залежних людей.

На користь легалізації раніше виступав політолог Юргіс Лієпнієкс. При цьому основною перешкодою узаконення марихуани він назвав "консервативність і неуцтво, успадковані латвійцями з радянських часів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram