ГоловнаПолітика

Австрійська газета розповіла про зв'язок арешту Фірташа з покупками в Louis Vuitton

Австрія може відмовитися видати українського олігарха Америці

Австрійська газета розповіла про зв'язок арешту Фірташа з покупками в Louis Vuitton
Фото: Макс Левин

Приводом для арешту олігарха Дмитра Фірташа в Австрії рік тому стала підозра у відмиванні грошей під час придбання товарів в Louis Vuitton, пише австрійське видання Format.at.

"Це сталося з Дмитром Фірташем, коли він мав намір заплатити за покупки в елітному магазині Louis Vuitton в "Золотому кварталі" Відня. Вартість сумок, спідниць та ювелірних прикрас становила €75,51 тис. - помірна сума як для пана Фірташа. Проте чек у Louis Vuitton спричинив кілька подій. Чому? Тому що пан Фірташ зробив безготівковий платіж, і BAWAG-PSK (австрійський банк, що обслуговує Louis Vuitton) повідомив про нього поліцію через підозри у відмиванні грошей", - цитує "Інтерфакс-Україна" витяги зі статті. На сайті Format.at вона доступна в платному режимі.

За даними видання, Фірташ спробував розрахуватися за покупки карткою своєї компанії Scythian Consulting, що і розцінили у BAWAG як спробу відмивання грошей.

"До звинувачення BAWAG пан Фірташ не знав, що він та інші клієнти Vuitton з Росії та України є у списку спостереження ФБР, чий вплив доходить навіть до Австрії. Як банк з американськими власниками, BAWAG підтримує добрі зв'язки з аташе з правових питань американського посольства у Відні. Ідея спостереження за розкішними магазинами, такими як Louis Vuitton, народилася саме там, в іноземному офісі ФБР", - йдеться в матеріалі Format.at.

Автори статті стверджують, що звинувачення Фірташу у дачі хабара індійським чиновникам США висунули пізніше і належним чином не обґрунтували. За даними Format.at, звинувачення BAWAG також не знайшли вагомих підтверджень.

"Засідання з питання екстрадиції (у Вищому земельному суді Відня) заплановано на 30 квітня 2015 року. Шанси, що Дмитра Фтірташа виправдають, дуже високі", - резюмують австрійські журналісти.

Нагадаємо, голову ради групи компаній Group DF Дмитра Фірташа затримали в Австрії 12 березня 2014 року за запитом ФБР. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу у €125 млн і зобов'язання не залишати Австрію.

Влада США висунула шести іноземцям, у тому числі Фірташу, звинувачення в дачі хабара у справі про підкуп індійських чиновників для отримання дозволу на видобуток корисних копалин. За інформацією Мін'юсту США, обвинувачені намагалися дати хабар у розмірі $18,5 млн, сподіваючись отримати $500 млн прибутку від продажу титану, видобутого в індійському штаті Андхра-Прадеш.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram