ГоловнаСуспільствоВійна

У Криму викрадають і залякують інакодумців, - Amnesty International

Міжнародні правозахисники різко розкритикували нинішню "владу" півострова

У Криму викрадають і залякують інакодумців, - Amnesty International

Окупаційна "влада" Криму не розслідує випадки викрадень і тортур інакодумців, а навпаки - проводить безперервну кампанію із залякування незгодних.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International, опублікованому з нагоди річниці анексії півострова.

Правозахисники заявляють, що принаймні семеро людей були викрадені після анексії Криму, їхня доля залишається невідомою. Одного чоловіка знайшли мертвим зі слідами тортур.

Amnesty International зафіксувала зникнення трьох кримських татар - 19-річного Ісляма Джепарова і 23-річного Джевдета Іслямова заштовхали у фургон чотири людини в чорній уніформі, відтоді їх більше не бачили. 39-річного Решата Аметова викрали під час акції протесту у березні минулого року. Пізніше його тіло знайшли зі слідами тортур. Лідера організації "Український Дім" Андрія Шекуна викрали проросійські збройні формування і утримували протягом 11 днів в секретному місці, де його катували, застосовуючи електричний струм. Після цього його передали українським військовим. Троє інших членів організації зникли безвісти в травні минулого року.

"Де-факто влада Криму заявляє нам про те, що випадки викрадень і тортур розслідуються, але ми ще не бачили жодних конкретних доказів цього", - заявив дослідник Amnesty International з питань Україні Красимир Янков.

Правозахисники також констатують випадки тиску на ЗМІ та неурядові організації. Так, у січні озброєні люди в масках у супроводі співробітників спецслужб провели обшуки в офісі кримськотатарського телеканалу ATR.

Кілька журналістів і блогерів покинули Крим, побоюючись переслідувань. серед них - блогер Єлизавета Богуцька, яку викликали на шестигодинний допит після того, як представники "Центру боротьби з екстремізмом" провели обшук в її будинку.

Amnesty International відзначають заборону кримської "влади" на проведення різних мітингів і акцій. "На проведення культурних заходів і демонстрацій часто не дають дозволу, а ті акції, які дозволяють, мають проводити у віддалених місцях", - заявляють правозахисники.

"Кілька відомих незалежних організацій, зокрема у сфері прав людини, перестали існувати. Меджлісу, який представляє кримськотатарський громаду, було відмовлено у визнанні, а його видомі члени стають жертвами переслідувань, в тому числі і кримінальних", - наголошується в доповіді.

Нагадаємо, на мітингу пам'яті Тараса Шевченка у Сімферополі затримали трьох осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram