ГоловнаПолітика

Підозрюваний у вбивстві Нємцова заявив про тортури струмом

Заур Дадаєв просить родичів найняти йому адвоката

Підозрюваний у вбивстві Нємцова заявив про тортури струмом
Фото: ph.livejournal.com

Обвинувачений у вбивстві російського політика Бориса Нємцова Заур Дадаєв заявив, що до нього застосовували тортури.

Про це повідомила член громадської спостережної комісії Москви Олена Масюк, яка відвідала Дадаєва і ще двох підозрюваних - Анзора і Шагіда Губашевих - у СІЗО "Лефортово", інформує "Радіо Свобода".

За словами Дадаєва, після затримання його три доби тримали у підвалі, прикувавши наручниками до батареї, і катували електричним струмом.

Правозахисниця зазначає, що заяви Дадаєва про тортури "не були належним чином оформлені" співробітниками СІЗО. Обвинувачений, за словами Масюк, просить родичів найняти йому адвоката. Він також пристав на пропозицію Міжрегіональної громадської організації "Комітет проти тортур" скористатися допомогою їхніх юристів, щоб розпочати кримінальний розгляд.

Масюк також повідомила, що слідчий у справі про вбивство Нємцова зажадав від правозахисників підписку про нерозголошення даних попереднього слідства і заборонив розголошувати "третім особам" почуте ними в СІЗО. Однак правозахисники відмовилися давати таку підписку.

Нагадаємо, у справі Нємцова затримано п'ятьох підозрюваних - боєць чеченського батальйону "Північ" Заур Дадаєв, охоронець гіпермаркету з Підмосков'я Анзор Губашев і його молодший брат Шагід. Четвертим був якийсь чоловік, який перебував у момент затримання в одній машині з Дадаєвим. Ще один підозрюваний Біслан Шаванна підірвав себе гранатою під час затримання у Грозному.

Спочатку Дадаєв визнав свою провину і був заарештований до 28 квітня. Пізніше, під час розмови з правозахисниками, він заявив, що зізнання з нього "вибивали". Дадаєв показав сліди від наручників і розповів, що провів дві доби зв'язаним і з пакетом на голові.

Бориса Нємцова вбили у центрі Москви в ніч на 28 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram