ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти назвали рейдерство і корупцію головною загрозою інвестклімату в Україні

Фахівці заявили про зростання кількості рейдерських атак у країні.

Експерти назвали рейдерство і корупцію головною загрозою інвестклімату в Україні
Фото: amstor.ua

Рейдерство, корупція в середньому та нижньому ешелонах влади і незаконні дії силових відомств - головна загроза інвестиційному клімату в Україні.

Таку думку висловили учасники круглого столу, присвяченого захисту активів у кризовий період й організованого Асоціацією захисту активів, Американською торговою палатою в Україні та виданням "Юридична газета", пишуть "Українські новини".

У підсумковій заяві експерти зазначили: "Не припинилися рейдерські захоплення підприємств та активів на території України, що турбували ділову спільноту. Радше навпаки - набули нових, більш зухвалої й агресивної форми. Найчастіше відкрито використовуються збройні формування, незаконні рішення та дії судових і правоохоронних органів. Як і раніше, процвітає корупція. Кілька справ про порушення прав іноземних і вітчизняних інвесторів (Foyil Capital, "Амстор", універмаг "Україна" та ін.) набули резонансного характеру, погрожують стати фактами, що підривають інвестиційну привабливість української економіки на тривалу перспективу. Кількість таких фактів прямує до збільшення".

"Без перебільшення можна сказати, що нині на території України предметом рейдерського захоплення можуть бути практично будь-які активи. І успіх або безуспішність такого рейдерства залежить багато в чому від того, як власник активів підготовлений до їхнього захисту", - заявив керівник міжнародно-правового департаменту АТ "АКТІО" Владислав Максимов.

Як показовий приклад Максимов назвав ситуацію з групою компаній "Амстор". Коли міноритарний акціонер торговельної мережі та її екс-керуючий Володимир Вагоровський безкарно користувався "послугами" незаконних збройних формувань, які блокували торгові центри "Амстор" протягом 10 днів і не допускали в них не тільки покупців, а й власників - представників компанії Смарт-Холдинг. Екс-керівник не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній "Амстор" і досі робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровського привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Максимов звернув увагу, що СБУ не просувається в розслідуванні діяльності Вагоровського в зоні АТО, де захоплення 18 магазинів "Амстор" для нього пройшло успішно. Це не дивлячись на те, що члени міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" скерували звернення до генерального прокурора України щодо можливого фінансування та підтримки терористів на сході України екс-керуючим мережею "Амстор" Володимиром Вагоровським.

Як вважають учасники круглого столу з питань захисту активів, тема прав інвесторів і власників повинна стати пріоритетом державної політики, поряд з підвищенням обороноздатності, інформаційної безпеки та соціального захисту. Аж до розробки й ухвалення профільної держпрограми.

Раніше повідомляли, що члени міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" дізналися про можливе фінансування і підтримку терористів на сході України екс-керуючим мережею "Амстор" Володимиром Вагоровським. Депутати скерували відповідне звернення генеральному прокурору України з вимогою перевірити цей факт.

Зокрема, зазначають депутати, за загальнодоступною інформацією, готівку магазинів мережі, які розташовані на території Донецької області, зараз не інкасують і вона не надходить на рахунки ТОВ "АМСТОР ТРЕЙД", відповідно, до державного бюджету України не сплачують податків.

За словами співголови МДО "Депутатський контроль" Геннадія Кривошеї, сьогодні органи прокуратури повинні рішуче підходити до припинення діяльності організацій та осіб, які причетні до фінансування терористів на Донбасі.

"Головне завдання держави - боротися не тільки із зовнішнім ворогом, а й стежити, щоб внутрішній ворог не стріляв нам у спину, адже від цього залежать життя людей і мир в Україні", - зазначив народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram