ГоловнаПолітика

ФСБ запустила новий виток переслідування журналістів у Криму (оновлено)

Силовики звинувачують працівників ЗМІ в закликах до скинення влади

ФСБ запустила новий виток переслідування журналістів у Криму (оновлено)
Анна Андриевская
Фото: facebook.com/andrievskaya.ann

У Криму в п'ятницю вранці  ФСБ провела обшук у квартирі батьків журналістки Ганни Андрієвської, яка після анексії півострова живе в Києві.

"Сьогодні співробітники ФСБ провели обшук у квартирі моїх батьків в Криму. За словами мого батька, показали рішення Сімферопольського суду. Щодо мене порушено кримінальну справу за матеріал на "Центрі журналістських розслідувань" про волонтерів батальйону "Крим". Начебто закидають заклики до повалення влади в Криму, але самого документа я ще не бачила. Під час обшуку вилучили комп'ютер, який належить моєму батькові і мене ніяк не стосується", - написала Андрієвська у фейсбуці.

Як повідомляє сайт "Центр журналістських розслідувань", уранці в п'ятницю ФСБ почала обшук у квартирі за місцем прописки ще однієї співробітниці видання - редактора Наталії Кокоріної.

Наталія Кокоріна
Фото: investigator.org.ua
Наталія Кокоріна

Як раніше повідомила колегам Наталія Кокоріна, близько восьмої години ранку її попросили приїхати на квартиру батьків (вона проживає окремо). Після того, як Кокоріна зайшла у квартиру, зв'язку з нею не було. Співробітники ФСБ пропускали хіба в під'їзд.

Оновлення. Згодом чотири співробітники ФСБ вивели Кокоріну з дому, посадили в машину і повезли.

Журналісти й адвокат, якого, попри вимоги КПК України, не допустили на місце проведення обшуку, подалися до управління ФСБ у Криму, куди, ймовірно, могли доправити Кокоріну.

Напередодні міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" заявила, що після анексії Росією Криму на півострові практично не залишилося незалежних ЗМІ, а незалежним журналістам у Криму погрожують, вони зазнають переслідувань і нападів.

Зазначають, що в останні 12 місяців Росія встановила контроль практично над усіма кримськими ЗМІ, в яких майже повністю відсутня можливість критичного підходу до висвітлення подій, а низці незалежних журналістів і блогерів через репресії довелося тікати з Криму.

У заяві організації вказується, що після проведення "референдуму" 16 березня 2014 року в Криму було відключено українське телебачення, у тому числі телеканали "Інтер", "1+1", "СТБ", "П'ятий канал", мовлення ТРК Міноборони України "Бриз". Крім того, припинилася трансляція незалежної кримської "Чорноморської ТРК". Замість цього розпочалося мовлення російських телеканалів. Не відключили лише незалежний телеканал кримських татар ATR, співробітники якого постійно зазнають тиску з боку російської влади.

Крім того в заяві йдеться, що наприкінці лютого 2015 року право на мовлення втратили численні кримські радіоканали, які не отримали радіочастот за підсумками конкурсу, проведеного Роскомнаглядом. Російське відомство, зокрема, без пояснень відмовило в ліцензії інформаційному агентству "Кримські новини" (QHA), і журналісти QHA досі не можуть отримати акредитацію для участі у прес-конференціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram