ГоловнаСуспільствоВійна

Reuters знайшло свідків запуску ракети по "Боїнгу"

Ракету випустили з "Бука" за 1,5 км від села Червоний Жовтень

Reuters знайшло свідків запуску ракети по "Боїнгу"
Фото: EPA/UPG

Чотири жителі села Червоний Жовтень (Сніжнянська міська рада) розповіли кореспонденту агентства Reuters, що бачили політ ракети прямо над своїми головами перед тим, як було збито малайзійський "Боїнг" 17 липня 2014 року.

Журналіст поговорив з цими людьми в лютому.

Одна зі свідків, 45-річна Валентина Коваленко, 17 липня копала картоплю на своєму городі в Червоному Жовтні.

"Вона злетіла, і спочатку ми подумали, що літак зазнає катастрофи. Але це була ракета", - розповіла Коваленко. Потім вона побачила дим, але подумала, що він ішов з шахти "Прогрес" у Торезі (місто за 9,5 км на північний захід).

Її 14-річна дочка Анастасія Коваленко сказала, що бачила, як ракета пролетіла над селищем, а потім літак вдалині вибухнув.

30-річна Ольга Красильникова також сказала, що бачила ракету десь між 16:00 і 17:00. "Я бачила, як вона летіла, пролетіла прямо наді мною. З того боку, - сказала вона, вказуючи на околицю села. - Я побачила в небі дим, потім почула вибух і побачила величезний синій дим".

58-річний житель села Петро Федотов повідомив: "Моя мати і я були у дворі, коли це сталося. Там був такий вибух, що ми мимоволі присіли на подвір'ї, наші ноги підкосилися під нами. Потім нам стало цікаво, і ми побігли за будинок, щоб поглянути, що там".

"Ракета все ще летіла, потім якась ступінь ракети відокремилася, а потім, десь у напрямку до Лутугиного, Тореза, я побачив, як літак розвалився в повітрі. Тільки пізніше ми дізналися, що це був "Боїнг", - додав Федотов.

Як розповів Федотов, жителі села пізніше знайшли місце, звідки було випущено ракету. Воно розташоване в полі за 1,5 км від села.

Агентство також поговорило з колишнім членом сепаратистського батальйону "Восток", який з міркувань безпеки попросив, щоб його згадували тільки на ім'я Ігор. Той підтвердив, що комплекс "Бук" було розміщено у Червоному Жовтні 17 липня. Сам він був недалеко від села. Проте колишній бойовик заявив, що ракету з "Бука" випустили за півгодини до падіння "Боїнга" по українському літаку. Пілоти нібито катапультувалися.

Розповіді свідків, як зазначає агентство, вказують, що ракету було випущено з території, яка утримується проросійськими бойовиками.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти.

Голландські експерти підтвердили, що малайзійський "Боїнг" було збито. За їхніми даними, лайнер "зруйнувався в повітрі, ймовірно, як наслідок структурного ушкодження, викликаного влученням у нього великої кількості високоенергетичних об'єктів".

Відомство не виявило ознак технічної несправності літака або помилки екіпажу. Згідно зі звітом, фактичною причиною катастрофи був вплив зовнішнього фактора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram