ГоловнаСвіт

Полоній для отруєння Литвиненка було виготовлено в Росії, - вчений

Усі інші країни перестали займатися виробництвом полонію ще в 1970-х роках

Полоній для отруєння Литвиненка було виготовлено в Росії, - вчений
Фото: politiken.dk

Радіоактивний полоній, який був використаний для отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка в Лондоні, могли отримати тільки в Росії. Таку думку висловив почесний професор університету Сассекса, фізик-теоретик Норман Домбі в рамках розслідування обставин вбивства, пише The Guardian.

За його словами, полоній було виготовлено на закритому підприємстві "Авангард" у місті Сарові в Нижньогородській області. Усі інші країни перестали займатися виробництвом полонію ще в 1970-х роках.

Підполковник держбезпеки Литвиненко, який неодноразово критикував президента РФ Володимира Путіна, помер після того, як у листопаді 2006 року в лондонському готелі Myfair випив чай з підмішаним у нього полонієм-210.

Домбі зазначає, що кількість полонію, яка потрапила в організм Литвиненка, була вкрай великою - 26,5 мікрограма. Таку кількість полонію не могла виготовити жодна лабораторія світу, крім "Авангарду".

Нагадаємо, Литвиненко в 1998 році публічно заявив про те, що начальство наказало йому і його колегам вбити Бориса Березовського. Через два роки після низки порушених стосовно нього кримінальних справ він втік до Великобританії. Незабаром після отримання британського громадянства, 23 листопада 2006 року, у віці 43 років, Литвиненко помер. Його самопочуття почало погіршуватися після зустрічі та спільного чаювання з колишніми колегами, Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном, у лондонському готелі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram