ГоловнаСвіт

Путін пояснив вторгнення у Крим "роботою на випередження"

Президент РФ стверджує, що нібито хотів врятувати Крим від "розвитку подій там, як зараз на Донбасі"

Путін пояснив вторгнення у Крим "роботою на випередження"
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін пояснив вторгнення "ввічливих людей" у Крим бажанням не допустити розвитку подій за того типу, який зараз спостерігається на сході України.

Про це Путін заявив під час інтерв'ю для скандального російського фільму про анексію півострова "Крим. Шлях на Батьківщину", фрагмент якого показав у четвер телеканал "Россия-1".

"Росія, досить жорстко діючи в Криму, рік тому виходила з можливості розвитку подій там, як зараз на Донбасі, працювала на випередження, - сказав одіозний російський лідер. - І саме для того, щоб запобігти такому розвитку подій, ми і мусили зробити необхідні дії. Кінцева мета була в тому, щоб дати можливість людям висловити свою думку з приводу того, як вони хочуть жити далі".

Раніше в одному з фрагментів цього ж фільму Путін розповів про порятунок Януковича та підготовку анексії Криму для порятунку від "катка націоналістів".

"Це була ніч з 22-го на 23-тє (лютий 2014). Ми закінчили близько сьомої години ранку. І коли розлучалися, не приховую, я всім моїм колегам - їх було четверо - сказав: "Ситуація розгорнулася таким чином в Україні, що ми змушені почати роботу з повернення Криму до складу Росії, тому що ми не можемо кинути цю територію і людей, які там проживають, напризволяще, під каток націоналістів", - заявив Путін.

Референдум "під дулами" про статус регіону провели у Криму і Севастополі 16 березня 2014 року. Згідно з "офіційним" даними за входження Криму до складу Росії в республіці проголосували 96,77% виборців, у Севастополі - 95,6%. "Верховна Рада" АРК і "Міська рада" Севастополя затвердили результати референдуму 17 березня. При цьому згодом рада з прав людини при Путіні визнала, що явка і результати референдуму в Криму сильно завищені.

Генеральна Асамблея ООН 27 березня 2014 року ухвалила резолюцію про свою відданість територіальній цілісності України в її межах, визнаних міжнародним співтовариством. Верховна Рада України 15 квітня того ж року ухвалила закон, згідно з яким Крим і Севастополь оголосили окупованими Росією територіями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram