ГоловнаПолітика

Генсек НАТО підтверджує поставки Росією озброєння на Донбас

Столтенберг вимагає виконувати Мінські угоди.

Генсек НАТО підтверджує поставки Росією озброєння на Донбас
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив у середу, що Росія продовжує озброювати й навчати бойовиків на Донбасі.

Столтенберга на прес-конференції попросили прокоментувати заяву помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд про те, що днями російські танки перетнули кордон України.

Як інформує Reuters, генсек НАТО відмовився коментувати саме цей факт, але сказав: "Ми, як і раніше, бачимо російську присутність і сильну підтримку сепаратистів у Східній Україні. Ми бачимо постачання озброєнь, людських ресурсів, підготовку (бойовиків). Росія все ще перебуває у Східній Україні".

"Тому ми закликаємо Росію вивести свої війська зі Східної України і поважати Мінські угоди", - додав він.

Крім того, як повідомляє Інтерфакс-Україна, Столтенберг підтвердив факт відведення важкої техніки в Україні. Однак НАТО не знає, куди її скерували.

"Ми констатуємо факт відведення важкого озброєння, однак не знаємо, де воно зараз", - заявив він.

За словами Столтенберга, необхідно, щоб спостерігачі ОБСЄ мали можливість простежити, куди саме відводять озброєння.

Нагадаємо, спостерігачі ОБСЄ вимагають пустити їх у місця, куди відвели озброєння. У вівторок українська влада заявила, що сепаратисти не допускають СММ ОБСЄ до моніторингу процесу відведення важкого озброєння. При цьому в Генштабі підкреслили, що українська сторона виконує Мінські домовленості відповідно до принципів міжнародного права і вимог ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram