ГоловнаПолітика

Гройсман готовий обговорювати нову Конституцію з донецькою владою, обраною у 2010 році

Глава Конституційної комісії прокоментував 9-й пункт Мінських угод

Гройсман готовий обговорювати нову Конституцію з донецькою владою, обраною у 2010 році
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман готовий залучити до зміни Конституції донецьку владу, але тільки ту, що була обрана на виборах 2010 року, а не нинішніх ватажків бойовиків. Про це він сказав на брифінгу.

"Я вважаю, що до процесу консультацій слід залучити законно обрану владу. На мій погляд, зараз законно обрана влада, навіть на тимчасово окупованих територіях, - це ті, кого обрали люди на місцевих виборах у 2010 році", - сказав глава парламенту.

Гройсман підкреслив, що готовий обговорювати реформу Конституції з обраним мером Донецька Олександром Лук'янченком, а не з представниками ДНР.

Також спікер зазначив, що готовий відвідати Донецьку і Луганську області для обговорення децентралізації влади, але лише після проведення там місцевих виборів цього року.

Нагадаємо, що у Мінських угодах від 12 лютого (пункт 9) йдеться, що однією з умов мирного процесу є проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

Гройсман є главою Конституційної комісії, заснованої для внесення правок до Основного закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram