ГоловнаСвіт

Туск: Європа не готова посилювати санкції проти Росії

Багато європейських політиків готові повірити, що Путін зупиниться

Туск: Європа не готова посилювати санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської ради Дональд Туск підтвердив, що ЄС зараз не готовий посилювати санкції проти Росії, незважаючи на тривалі провокації на Донбасі.

"Вибудувати консенсус між 28 демократіями - бо це не просто держави, а демократії - дуже складно", - сказав Туск в інтерв'ю The New York Times. При цьому він зазначив, що ті санкції, які вже були введені проти РФ після анексії Криму, все-таки довели, що Європа хоче бути єдиною.

Однак сьогодні досягти єдиної точки зору з приводу введення додаткових санкцій неможливо, незважаючи на те, що перемир'я, досягнуте в Мінську минулого місяця, було порушено вже понад тисячу разів, додав Туск.

За його словами, деякі політики в Європі готові повірити, що президент Росії Володимир Путін готовий зупинитися. "Я налаштований більш скептично. Військовим, економічним або іншим шляхом, але Росія, боюся, хоче відновити контроль над усією Україною", - зазначив Туск.

Президент Євроради підкреслив, що перемир'я на сході України - незважаючи на те, що його домагалися лідери великих країн Європи Ангела Меркель і Франсуа Олланд - не до кінця зупинило бойові дії, хоча дозволило поліпшити ситуацію. Але якщо проросійські бойовики активізують дії, це підштовхне Європу до посилення санкцій.

Нагадаємо, що наразі Великобританія, Польща і країни Прибалтики займають жорстку позицію з приводу посилення санкцій, деякі інші країни Європи, такі як Італія, Австрія, Кіпр, Греція, чинять їм опір.

Більшість європейських міністрів вважають, що Євросоюз мусить розглядати посилення санкцій тільки в тому разі, якщо припинення вогню буде серйозно порушено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram