ГоловнаПолітика

МЗС попереджає українців про небезпеку поїздок до Росії

Громадяни України у РФ зазнають катувань

МЗС попереджає українців про небезпеку поїздок до Росії
Фото: korrespondent.net

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України при плануванні поїздок у Російську Федерацію реально оцінювати наявні ризики та існуючі загрози і ретельно зважувати необхідність здійснювати такі подорожі.

Як сказано в заяві міністерства, останнім часом нормою стали випадки безпідставного затримання громадян України на території РФ, негуманне ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їхня несумісна з людською гідністю поведінка, застосування до українців неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, у тому числі катувань.

"Такими діями, а також численними фактами неповідомлення консульських установ України в РФ про затримання українців, незабезпечення їхнього невід'ємного права на зустріч з консульською посадовою особою російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов'язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року і Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 1994 року", - сказано в повідомленні.

МЗС зазначає, що грубі порушення Росією своїх міжнародно-правових зобов'язань, у тому числі в галузі консульських відносин, набули системного характеру.

Міністерство рекомендує українським громадянам у разі таких інцидентів невідкладно звертатися на "гарячу" лінію Центру оперативного реагування Міністерства (+38 044) 238-16-57 або безпосередньо на "гарячі" лінії консульських установ України в РФ.

Нагадаємо, напередодні СБУ повідомила про випадки примусового вербування українців Федеральною службою безпеки Росії.

1 березня в Москві на траурному мітингу в пам'ять про Бориса Нємцова затримували народного депутата Олексія Гончаренка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram