ГоловнаПолітика

Кучма: головне для Путіна - не дати Україні стати прикладом для Росії

Президент упевнений, що війна на Донбасі мала закінчитися в серпні

Кучма: головне для Путіна - не дати Україні стати прикладом для Росії

Причина, чому президент РФ Володимир Путін не відступиться від України, незважаючи на тиск і санкції міжнародної спільноти, - це бажання не дозволити Україні стати прикладом політичного й економічного розвитку для Росії, вважає другий президент Леонід Кучма.

Про це пише ZN.ua з посиланням на інтерв'ю Кучми "Радіо Свобода".

"Головне для Росії - не пустити Україну в Європейський Союз, не дати можливості побудувати справді сильну, успішну економіку, не дати можливості, щоб Україна була прикладом у цьому й для Росії", - вважає другий президент України.

Леонід Кучма, який є представником України на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, впевнений, що конфлікт на сході країни активно підтримується російською стороною.

"Якби це був суто громадянський конфлікт, всередині України, то він давним-давно закінчився б, у серпні минулого року, як ви розумієте. І в серпні минулого року Росія показала всьому світові, що вона безпосередньо бере участь у цьому конфлікті, і чим тоді закінчилося, ми пам'ятаємо, на жаль: я маю на увазі Іловайський котел, де загинуло дуже багато і українських військових, і цивільних осіб. Ніхто у світі не ставить під сумнів і не обговорює сьогодні, чи є там росіяни. Мені сьогодні тільки дали прочитати інтерв'ю російського танкіста в "Новой газете". Страшно дивитися на фотографію і читати дуже важко. Яка ж там пропаганда, щоб з Росії їхали сюди воювати?" - зазначив Кучма.

Крім того, він зазначив, що Росія керує представниками сепаратистів на переговорах тристоронньої контактної групи, що накладає відбиток на перебіг переговорів.

"Ви прекрасно розумієте, вони (представники "ДНР" і "ЛНР" - ред.) не настільки незалежні політики, не вони головні і не вони диктують правила поведінки", - констатував Кучма.

Також екс-президент зазначив, що Росія несе відповідальність за порушення домовленостей, досягнутих у Мінську два тижні тому.

"Після підписання в Мінську угод про відведення важких видів озброєння на певну відстань, у тому числі це стосувалося і Дебальцевого, росіяни грубо порушили мінський протокол, тобто вони продовжили війну. А закінчилося це сотнями солдатів, які залишилися на полі бою. Ось результат цих кількох днів, результат бажання взяти під контроль залізничний вузол, на який вони дивляться як на щось перспективне".

Леонід Кучма також підкреслив, що міжнародна громадськість не повинна заплющувати очі на факти порушення угод: "У цій ситуації незрозуміла реакція міжнародної спільноти, якщо чітко і ясно видно неозброєним оком, що грубо порушено мирний договір, а реакція: "Хлопці, давайте жити дружно". Я таких підходів не розумію. Якщо ми і далі будемо дивитися на все, що відбувається в Донбасі через призму таких поглядів, то я не думаю, що ми досягнемо кінцевої мети, а кінцева мета - це мир".

За словами політика, війна на Донбасі закінчиться тоді, коли Україна отримає контроль над кордоном. "Для нас найголовніше в цій ситуації, щоб було виконано перший і головний пункт: українсько-російський кордон на замку, і ми самі впоралися б з усіма проблемами, які існують на Донбасі", - резюмував другий президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram