ГоловнаПолітика

У НАТО розпочалися віртуальні антикризові навчання за участю України

Альянс відпрацює механізми реагування на анексію

У НАТО розпочалися віртуальні антикризові навчання за участю України
Фото: 17tv.com.ua

Сьогодні в НАТО розпочалися 19-ті навчання Crisis Management Exercis за участю України та інших країн-партнерів: Австралії, Фінляндії, Японії та Швеції.

Про це розповів посол України в НАТО Ігор Долгов в інтерв'ю LB.ua.

Навчання CMX проводяться штаб-квартирою альянсу для відпрацювання можливих шляхів і механізмів реагування на кризові ситуації, які можуть виникати в будь-якій точці земної кулі.

"Якщо говорити більш конкретно, командно-штабні навчання СМХ є віртуальними. Тобто вони проводяться на підставі уявної кризової ситуації, яка виникла на далекій відстані від євроатлантичного регіону. У чому особливість саме цьогорічних навчань? Уявна конфліктна ситуація призвела до того, що одна зі сторін захопила два острови, які належать іншій країні. І хоча вона розгортається на віддаленій від кордонів країн-членів Альянсу території, її наслідки негативно впливають і на ситуацію в регіоні, тому що з’явилися значні перешкоди для морського торговельного судноплавства", - розповів Долгов.

"Ще однією складовою цього конфлікту є гуманітарна катастрофа, яка зачепила національну меншину на території однієї з країн учасниць цього конфлікту. Зазначена ситуація кілька разів була темою засідань Ради Безпеки ООН, а також з метою подолання наслідків гуманітарної катастрофи було залучено Червоний Хрест", - розповів він.

Нагадаємо, що майже за таким самим сценарієм розвивалася агресія РФ проти України. Росія анексувала півострів Крим і де-факто взяла під контроль значну частину Донецької і Луганської областей, де після цього почалася гуманітарна катастрофа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram