ГоловнаСвіт

У Чилі почалося виверження вулкана Вільярріка: 3400 людей евакуйовано

Чилійська влада побоюється танення льодовиків на схилах вулкана і майбутніх зсувів

Близько 3400 осіб евакуйовано через виверження вулкана Вільярріка (Villarrica) на півдні Чилі.

Про це повідомляє The Guardian.

Чилійська влада оголосила в регіоні "червоний" рівень загрози і заблокувала дороги, що ведуть в райони, розташовані поблизу вулкана. Президент Чилі Мішель Бачелет оголосила про терміновий візит в зону лиха.

Мер міста Пукон, розташованого біля схилу вулкана, повідомив, що евакуація триває у спокійній атмосфері.

Урядові літаки літали над кратером, намагаючись зібрати дані після 20-хвилинного виверження, що сталося незадовго до світанку. Виверженню передували тижні підвищеної активності всередині і навколо вулкана, в тому числі слабкі землетруси.

Влада стурбована тим, що лава і тепло від останнього виверження може розтопити льодовики і сніг на схилах вулкана і викликати зсуви.

У чотирьох районах поблизу вулкана закрито школи. Крім того, щоб запобігти спустошенню, посилено поліцейські патрулі. У разі, якщо активність вулкана посилиться, чилійська влада готова евакуювати ще 20 тис. осіб.

Вільярріка, розташований на висоті 2840 метрів над рівнем моря, є одним із діючих вулканів так званого "кільця вогню", що оперізує Тихий океан, і дуже популярним серед туристів через розташоване в його кратері мальовниче озера лави, а також розташований поблизу національний парк-заповідник.

Він розташований у Південних Андах за 670 км від столиці Сантьяго і є одним з найактивніших у Південній Америці.

Як повідомляє чилійське міністерство гірничих робіт, останнє велике виверження цього вулкана відбулося у 1985 році. До цього він виявляв активність у 1964 і 1971 роках. У 1971 році від викиду в повітря отруйних газів загинули близько десятьох осіб. У ХХ сторіччі понад 100 людей загинули під час сходження потоків рідкого попелу зі схилів вулкана після вивержень.

У 2004 році на вершині вулкана утворилося вулканічне озеро, з якого час від часу відбувався незначний викид вулканічних бомб. Вночі світло з вершини вулкана було видно в сусідньому місті Пукон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram