ГоловнаСвіт

ЄС засудив Москву за відмову пустити євродепутата на похорон Нємцова

Екс-голова МЗС Латвії пов'язала дії російської влади з її позицією щодо України

ЄС засудив Москву за відмову пустити євродепутата на похорон Нємцова
Сандре Калниете
Фото: EPA/UPG

У Євросоюзі назвали неприйнятною відмову російської влади на в'їзд у країну депутату Європарламенту, колишньому міністру закордонних справ Латвії Сандрі Калнієте (Sandra Kalniete), яка мала намір відвідати похорон опозиційного політика Бориса Нємцова

Про це заявила у вівторок Майя Коц'янчич, офіційний представник голови європейської дипломатії Федеріки Могеріні, повідомляє "Интерфакс".

"Ми шкодуємо про це, і це не вперше, коли ми стикаємося з такими відмовами (на поїздки в Росію - ред.) через свавілля. Ми закликаємо владу Росії діяти якомога прозоріше", - сказала Коц'янчич на брифінгу в Брюсселі.

Вона висловила сподівання, що такі інциденти не повторяться, і закликала російську владу опублікувати список тих, кому заборонений в'їзд у країну.

Напередодні Сандрі Калнієте в московському аеропорту "Шереметьєво" відмовили у в'їзді в Росію.

Як повідомляє Delfi, сама Калнієте вважає, що заборона на в'їзд у Росію може бути пов'язана з її політичною діяльністю і позицією з приводу ситуації в Україні. В інтерв'ю програмі "Ранкова панорама" Латвійського телебачення вона зазначила, що завжди відстоювала інтереси України і виступала проти російської агресії.

Це не перший випадок, коли в Росію не пускають депутата Європарламенту. У жовтні 2014 року на територію Росії не змогла потрапити євродепутат від ФРН Ребека Хармс, яка підтримує Україну. Посол РФ у Євросоюзі Володимир Чижов пояснив, що Хармс відмовили у в'їзді, оскільки вона включена в "чорний список", який досі ніде не опубліковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram