ГоловнаПолітика

БПП у понеділок вранці буде вирішувати долю Гонтаревої

У Раді немає єдності з приводу голови НБУ перед найважливішим голосуванням

БПП у понеділок вранці буде вирішувати долю Гонтаревої
Фото: Макс Левин

Пленарне засідання Верховної Ради, на якому мають розглядати "реформаторські" законопроекти, від яких залежить отримання Україною кредиту, розпочнеться в понеділок о 16-й годині. Перед цим, об 11:00, відбудеться засідання фракції "Блок Петра Порошенка", на якому розглядатимуть спірне питання відставки голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

За даними джерел LB.ua, сьогодні долю Гонтаревої порушували на засіданні ради коаліції, і "Самопоміч", Радикальна партія і "Народний фронт" висловилися за її відставку перед ухваленням законопроектів. "Батьківщина" теж схильна підтримати таке рішення, тоді як Блок Порошенка не готовий дати всі свої голоси за нього. Завтра вранці вирішиться, будуть депутати президентської фракції голосувати за звільнення Гонтаревої чи ні.

У середу на нараді в Адміністрації президента за участю прем'єр-міністра Арсенія Яценюка й інших вищих чиновників Порошенко висловив підтримку Гонтаревій. Оскільки депутати почали бунтувати, у четвер на раді коаліції голова фракції БПП Юрій Луценко сказав, що Гонтарева може сама написати заяву про відставку. Проте вже в п'ятницю на засіданні фракції БПП, куди прийшли представники уряду, Луценко знову почав ухилятися від цього питання.

Нагадаємо, що депутати повинні прийняти урядові законопроекти з поправками до бюджету і Податковий кодекс найближчими днями. Ці документи були узгоджені з МВФ і потрібні для того, щоб 11 березня Рада директорів фонду остаточно схвалила нову кредитну програму для України.

Перший транш нового кредиту повинен надійти відразу ж після 11 березня і може становити до 10 млрд доларів. Ці гроші вкрай необхідні, щоб стабілізувати фінансову ситуацію в країні і не допустити подальшого обвалу гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram