ГоловнаПолітика

США надають Україні розвіддані з супутників

Перед цим Пентагон знижує їх якість

США надають Україні розвіддані з супутників
Фото: http://astroinformer.com

США надають владі України розвіддані зі своїх супутників для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами на Донбасі, але піддають знімки редактурі і віддають їх із затримкою не менше ніж на добу.

Про це пише The Wall Street Journal.

"Минулого року Білий дім задовольнив запит України про надання їй фотографій та іншої розвідувальної інформації, - йдеться у публікації. - Але перед тим, як передавати ці дані, американські співробітники вимазують розташування військових об'єктів на території Росії і погіршують чіткість знімків, щоб розташування противника було не сповна помітне".

Ця "редактура", за відомостями видання, проводиться для того, щоб уникнути залучення США в так званий "ланцюг вбивств" - з побоювань, що актуальні розвіддані спровокують Росію на більш агресивну військову відповідь. Окрім того, США побоюються, що ці знімки потраплять російським військовим, і ті спробують по них визначити можливості американських супутників.

Зараз перед тим, як супутникові знімки віддають Україні, в них затемнюють територію Росії, включаючи райони уздовж українського кордону, де сепаратисти і російські війська створили плацдарми.

"Представники США заявили, що знімки, які вони передають українцям, покликані підвищити їх обізнаність про події на українській території, а не на російській, - зазначила газета. - Ці представники побоюються того, що українські сили можуть використати американську візуальну інформацію для націлювання своїх ударів по військах на російській території, що може призвести до посилення ескалації".

Видання також пише, що окремі українські представники, що заслужили довіру Вашингтона, отримують від американських військових і спецслужб важливіші розвіддані, але ці відомості призначаються тільки для них особисто і не можуть бути використані на полях битв.

За даними The Wall Street Journal, саме з редактурою розвідданих пов'язані переговори України з Канадою про надання супутникових знімків. Видання з посиланням на прес-секретаря Канади з питань національної оборони пише, що переговори про це знаходяться на завершальній стадії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram