ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ЗМІ встановили особу ката з "Ісламської держави"

За даними журналістів, британські спецслужби знали, хто ховається за маскою ката

ЗМІ встановили особу ката з "Ісламської держави"
архив

Телерадіомовна корпорація BBC встановила особу бойовика терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) на прізвисько Джихаді Джон, який страчував західних журналістів.

Про це повідомляється на сайті ВВС.

Катом виявився британець кувейтського походження Мохаммед Емвазі (Mohammed Emwazi), який проживав у західній частині Лондона.

За даними ВВС, британські спецслужби знали, хто ховається під псевдонімом Джихаді Джона, але не розголошували цю інформацію з оперативних причин.

The Washington Post повідомляє, що Джихаді Джон ріс у забезпеченій сім'ї і отримав диплом програміста. Передбачається, що у 2012 році він вирушив до Сирії, де згодом вступив до лав бойовиків ІД.

Як інформує агентство Рейтер, британська поліція відмовилася коментувати інформацію про особу Джихаді Джона.

Емвазі фігурує в інтернет-роликах зі стратами іноземців бойовиками ІД. Він з'явився на відео з розправами над двома американськими журналістами, трьома британцями і двома японцями.

При цьому раніше вже повідомлялося, що британські спецслужби виявили ката американського журналіста в Сирії. Тоді стверджувалося, що це 23-річний Абдель-Махеда Абдель Барі. Молодик до 2013 року жив у західному Лондоні, однак залишив свою сім'ю, вступивши до лав радикальних ісламістів.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ у червні 2014 року і захопило значні ділянки території Сирії та Іраку. Від серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А з середини вересня США та їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram