ГоловнаЕкономікаДержава

Україна може втратити фінансову підтримку МВФ

У фонді побоюються ескалації військового конфлікту на сході.

Україна може втратити фінансову підтримку МВФ
Фото: EPA/UPG

Україна ризикує втратити підтримку країн-членів МВФ і виділення $17,5 млрд, якщо конфлікт у зоні АТО буде загострюватися. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, "знайомі з питанням".

Нова кредитна програма, розрахована на чотири роки, очікує схвалення виконавчою радою Міжнародного валютного фонду, який представляє 188 країн-членів кредитора. З отриманням згоди можливі труднощі, якщо проросійські бойовики продовжать наступ і спробують захопити нові території, як от стратегічно важливе портове місто Маріуполь.

Джерело зазначило, що хоча загострення конфлікту ускладнить схвалення фінансової допомоги, представники МВФ, ймовірно, продовжать підтримувати Україну, якщо відкритий конфлікт з Росією не зачепить значну частину території країни. Водночас будь-які сумніви з приводу коштів МВФ підвищать тиск на українських союзників, включаючи США і Європейський Союз. Вони змушені будуть активізувати своє власне фінансування, щоб не допустити серйознішого російського економічного тиску і вторгнення проросійських бойовиків.

Водночас правління Міжнародного валютного фонду поширило заяву про те, що розгляне питання надання допомоги Україні 11 березня. "Правління МВФ розгляне пакет допомоги 11 березня, і кредити розглянуть на початковому етапі, щоб допомогти швидко стабілізувати економіку", - сказано в повідомленні.

У самій заяві немає жодної інформації про можливу відмову в транші.

Нагадаємо, з обіцяних МВФ $17,5 млрд Україна отримає $6-8 млрд 2015 року, і ті підуть на повернення попередніх кредитів і розчиняться в банківському секторі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram