ГоловнаПолітика

Письменник Войнович звернувся до Путіна з відкритим листом

Літератор просить не допустити загибелі Савченко і звільнити її

Письменник Войнович звернувся до Путіна з відкритим листом
Фото: EPA/UPG

Письменник Володимир Войнович опублікував відкритий лист до російського президента Володимира Путіна із закликом відпустити з в'язниці українську льотчицю Надію Савченко, звинувачену в причетності до загибелі російських журналістів під Луганськом. Документ опубліковано на сайті проекту Михайла Ходорковського "Відкрита Росія".

Лауреат Державної премії Росії називає Надію Савченко "українською героїнею", яка голодує в ув'язненні з 13 грудня минулого року. За словами Войновича, смерть Савченко від голоду, можливо, "не образить почуття електорату", проте може серйозно зашкодити іміджу російського президента за кордоном.

"Люди так влаштовані, що іноді смерть однієї людини приголомшує їх більше, ніж загибель сотень на полі бою. Ставлення до вас за межами нашої країни і зараз незавидне, але після смерті Савченко вам краще буде не з'являтися в столицях західних держав. Натовпи людей зустрічатимуть вас образливими вигуками і жбурлянням у вас чимсь, що погано пахне", - застерігає Путіна письменник.

"А ім'я Савченко стане загальною назвою. Про неї будуть складати легенди, писати книги, знімати фільми і називати її ім'ям вулиці і площі.

Будь ласка, не ганьбіть зайвий раз себе і Росію і не допустіть загибелі цієї відважної жінки", - написав Войнович.

Нагадаємо, вчора Мосміськсуд відхилив скаргу захисту Савченко на продовження арешту. Голодування Савченко у в'язниці триває вже понад два місяці, в середині лютого вона відмовилася від підтримувальних ін'єкцій глюкози. 24 лютого стало відомо, що стан здоров'я Савченко погіршився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram