ГоловнаПолітика

Україна вимагає негайно реформувати ООН

Неприпустимо, щоб грубі порушення залишалися без уваги, підкреслив голова МЗС

Україна вимагає негайно реформувати ООН
Фото: EPA/UPG

Україна запропонувала проведення в ООН негайної реформи для того, щоб Організація могла виконувати свої функції з підтримки миру в охоплених війною регіонах.

На дебатах в РБ ООН голова МЗС України Павло Клімкін прямо заявив, що Російська Федерація грубо порушила суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України, передає Укрінформ.

"Було застосовано всі засоби: від втручання у внутрішні справи України до прямої військової агресії і часткової окупації суверенної території України, від політичного та економічного тиску до масованої пропагандистської атаки. Без перебільшення, Росія застосовує гібридну війну в Україні", - позначив проблему міністр.

За його словами, "найжахливішим" є те, що ці кричущі порушення було скоєно постійним членом Ради Безпеки ООН, що несе особливу відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки.

Клімкін запропонував докласти зусиль за трьома важливими напрямками: По-перше, всіма силами добиватися відстоювання цілей і принципів Статуту ООН; по-друге, відпрацювати механізм, який забезпечить перевірку дотримання принципів ООН за чіткими параметрами; по-третє, забезпечити, щоб держави, що порушують принципи ООН, відповідали за це в суді.

"Неприпустимо, щоб грубі порушення залишалися без уваги, коли їх майстерно спотворюють, замовчують або просто відкидають", - уточнив міністр, акцентувавши, що концепція міжнародної відповідальності має бути посилена з чітким комплексом санкцій стосовно порушників.

Нагадаємо, президент Порошенко раніше закликав ввести миротворців ООН на південний схід України, зазначивши, що найкращим форматом миротворчих сил була б поліцейська місія ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram