ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура озвучила попередні висновки експертів щодо харківського теракту

У заметі було закладено протипіхотну міну на радіокеруванні

Прокуратура озвучила попередні висновки експертів щодо харківського теракту
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Харківської області назвала причиною вибуху в Харкові 22 лютого радіокеровану протипіхотну міну спрямованої дії. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко.

"За попередніми даними експертів, вибухнула протипіхотна міна з радіокерованим пристроєм. Ми приблизно знаємо її маркування. Її тротиловий еквівалент становить близько 2 кг", - сказав Данильченко.

Прокурор зазначив, що під час огляду місця події було вилучено залишки вибухового пристрою.

"Висновку ще немає, але у нас є фрагменти від протипіхотної міни... Зараз вибухотехніки встановлюють, яким чином було приведено у виконання вибух - пультом чи за допомогою телефона", - повідомив він.

У справі призначено кілька десятків експертиз, зокрема комплексна вибухотехнічна експертиза, молекулярно-генетична, працюють медичні експертизи, триває вилучення відеоматеріалів з камер спостереження.

Встановлено автомобілі, які були припарковані в районі Палацу Спорту. Правоохоронці звернулися до водіїв цих автомобілів з проханням надати записи відеореєстраторів.

Слідчі вже опитали понад 200 осіб як свідків і 8 потерпілих, з рештою потерпілих наразі не вдалося провести слідчі дії через стан їхнього здоров'я.

Заступник Генерального прокурора Володимир Гузир повідомив, що закладання міни відбувалася в період від 1:00 до 4:00, коли в Харкові вимикається вуличне освітлення.

"Закладання цієї міни направленої дії - це перший такий теракт у Харкові та Україні", - підкреслив він.

Гузир повідомив, що слідство розглядає як основну версію терористичний акт, здійснений з метою дестабілізації ситуації в регіоні. За однією з версій - це терористична група так званих "Харківських партизанів", за іншою - теракт здійснено іншою терористичною організацією.

Нагадаємо, внаслідок вибуху загинули троє людей - активіст Ігор Толмачов, підполковник міліції Вадим Рибальченко і 15-річний підліток. 10 осіб перебувають у медичних установах з пораненнями різного ступеня тяжкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram