ГоловнаПолітика

Пашинський: США та ЄС провокують агресора, відмовляючи Україні в зброї

Голова оборонного комітету закликав Захід допомогти Україні захиститися

Пашинський: США та ЄС провокують агресора, відмовляючи Україні в зброї
Фото: Макс Требухов

Голова комітету з нацбезпеки й оборони Сергій Пашинський вважає, що США і Євросоюз повинні надати Україні сучасне озброєння, якщо хочуть допомогти врегулювати конфлікт на Донбасі.

"Вважаю помилкою США і Європи відмову постачати нам озброєння. Ми зможемо врегулювати цей конфлікт мирним шляхом... але тільки за однієї умови: що в нас буде відмобілізована, добре озброєна, сильна армія. Сьогодні в нас армія мобілізована, сьогодні вона сильна, це правда. Але вона неозброєна. Російські війська, на відміну від нашої армії, останні 15 років доволі непогано оснащувалися. У них новітня зброя, у них не глухнуть танки. У них ракети випуску 2014 року, а не 1989-го, як у нас. Саме тому я виступаю, наприклад, за те, щоб була якась миротворча місія, але паралельно я звертаюся до ЄС, США почати постачання зброї. На першому етапі, можливо, хоча б нелетальної зброї", - заявив Пашинський в інтерв'ю LB.ua.

"У чому помилка європейської спільноти і США? Вони спираються на певний досвід, який говорить: якщо обом сторонам конфлікту не постачати зброю, то рано чи пізно боєприпаси закінчаться і конфлікт буде вичерпано. Був Південний Судан і Північний Судан, вони довго воювали, але зрештою конфлікт закінчився. Але в нас зовсім інша ситуація - Україні не постачають зброю, щоб не роздмухувати конфлікт. А Росія проблем з озброєнням не має. Вона просто вводить на Донбас свої бойові частини - це офіційно доведений факт. І виходить так, що, відмовляючись надавати нам зброю, вони самі спонукають агресора до подальших дій", - наголосив Пашинський.

Нагадаємо, на початку лютого видання New York Times написало, що США розглядають можливість постачання Україні зброї на $3 млрд, включаючи бронебійні снаряди, розвідувальні безпілотні літальні апарати, броньовані позашляховики і радари. Газета Wall Street Journal уточнила, що, зокрема, США розглядають можливість надання Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Однак остаточного рішення так і не було прийнято. З 15 лютого на сході України формально панує перемир'я, і Захід побоюється, що постачання зброї спровокує новий виток боїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram