ГоловнаПолітика

Накази про розстріли на Майдані віддавав Янукович, - Турчинов

За словами секретаря РНБО, на Майдані працювали ФСБ і російські спецпризначенці

Накази про розстріли на Майдані віддавав Янукович, - Турчинов
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Розслідування встановило, що накази про розстріли на Майдані в лютому 2014 року віддавав фактично екс-президент Віктор Янукович через екс-міністра МВС Віталія Захарченка, голову СБУ Олександра Якименка, керівників СБУ.

Про це в ефірі телеканалу "1+1" сказав секретар РНБО Олександр Турчинов, передає УНН.

За його словами, також є дані про те, що чиновники з ФСБ їх консультували.

За словами Турчинова, вплив російських спецслужб був дуже сильним, деякі прізвища посадових осіб ФСБ відомі українській стороні.

"Тут працювали ФСБ і російські спецпризначенці, які тренувалися на базі "Альфа". Вони разом відпрацьовували плани локалізації Майдану. В СБУ є напрацювання, що снайпери, які відкрили вогонь, - це працівники російських структур, які допомагали Януковичу реалізувати план кривавого придушення. Є прізвища двох генералів ФСБ у СБУ. Я думаю, Наливайченко повинен їх чітко назвати. Більше того, СБУ направила запити в РФ щодо допиту цих людей. Зрозуміло, що вони навряд чи отримають таку можливість", - повідомив Турчинов.

Секретар Ради нацбезпеки погоджується, що силові структури не допрацьовують у розслідуванні справ та притягнення винних до відповідальності. У матеріалах справ про злочини є прізвища Януковича, Пшонки, Захарченка та інших керівників силових структур, вину яких доведено.

"МВС проводить затримання учасників тих процесів, представників "Чорного Беркута", які виконували ці накази. Дуже багато вбивць, розуміючи відповідальність, брали участь у Криму в агресії проти держави, хтось воював на Сході і багато хто втік у РФ", - розповів секретар РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram