ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Чверть росіян відмовилася від деяких товарів через інфляцію, - опитування

11% громадян РФ через кризу продають цінне майно або навіть особисті речі

Чверть росіян відмовилася від деяких товарів через інфляцію, - опитування
архив
Фото: sitesovety.ru

Майже чверть росіян (23%) від початку 2015-го мусили відмовитися від придбання деяких товарів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД). Ще 20% відсотків громадян РФ не відмовилися від купівлі товарів, але перейшли на дешевші еквіваленти.

При цьому кожен шостий почав це робити шість місяців тому, кожен п'ятий - понад півроку. Значне число споживачів (39%) зараз закуповують продукти про запас, а 33% вирощують власні овочі та фрукти.

Дослідження також показало, що близько третини респондентів шукають більш високооплачувану роботу або підробіток, ще стільки само витрачають заощадження на повсякденні витрати. Чверть опитаних беруть гроші в борг у знайомих, а 22% росіян звернулися в банк по кредити. Ще 13% респондентів, як зазначають соціологи, заощаджують у валюті, а 11% продають цінне майно або навіть особисті речі.

За оцінками учасників опитування, за півроку ціни на товари та послуги істотно виросли. Близько 90% респондентів вказали на подорожчання овочів і фруктів, цукру і м'яса.

Згідно з офіційним прогнозом мінекономрозвитку, за підсумками року інфляція в Росії становитиме 12%. Як зазначив голова відомства Олексій Улюкаєв, пік зростання цін цього року припаде на березень, коли вартість споживчих товарів зросте в середньому на 17-17,5%.

Директор департаменту довгострокового стратегічного планування міністерства Максим Орєшкін прогнозує, що в лютому інфляція сягне 16% у річному вираженні.

Всеросійське опитування ВЦВГД було проведено 31 січня - 1 лютого 2015 року. Опитали 1600 осіб у 132 населених пунктах. Статистична похибка не перевищує 3,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram