ГоловнаЕкономікаФінанси

У співробітників НБУ вкрали 600 млн гривень пенсійних заощаджень

Шахраї привласнили гроші 10 тисяч осіб

У співробітників НБУ вкрали 600 млн гривень пенсійних заощаджень
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України порушила справу за фактом інвестицій недержавного пенсійного фонду НБУ у "сміттєві" цінні папери компаній з ознаками фіктивності. Як повідомила прес-служба СБУ, так колишні співробітники НПФ розікрали понад 600 млн гривень, вкладених співробітниками НБУ як пенсійні внески.

"Зокрема, встановлено, що протягом 2013-2014 років співробітники пенсійного фонду придбали на фондовій біржі "Перспектива" облігації ТОВ "Ековіте" на загальну суму понад 77 млн гривень. Зловмисники достовірно знали про неліквідність цих цінних паперів, тому що особисто контролювали діяльність "Ековіте". Далі отримані кошти легалізували через низку підконтрольних шахраям приватних підприємств", - йдеться в повідомленні.

Кількість працівників НБУ, постраждалих від "інвесторів", перевищила 10 тисяч осіб.

СБУ веде кримінальну справу за статтею 191 та статтею 209 Кримінального кодексу - привласнення чужого майна і відмивання грошей.

Видання "Інсайдер" у листопаді писало про цю історію. За його даними, НПФ НБУ - найбільший недержавний фонд в Україні, його активи перевищували 1,5 млрд гривень, а кількість учасників становила майже 13 тисяч осіб. Компанія "Ековіте", про яку повідомляє СБУ, мала будувати базу відпочинку "Азовець" на узбережжі моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram