ГоловнаСвіт

Греція відхилила пропозицію Єврогрупи щодо програми міжнародної допомоги

Єврогрупа оголосила Афінам крайній термін для прийняття умов позики

Греція відхилила пропозицію Єврогрупи щодо програми міжнародної допомоги

На засіданні Єврогрупи у Брюсселі 16 лютого Греція відхилила проект заяви ради міністрів фінансів країн єврозони щодо перегляду умов міжнародної кредитної програми.

Про це повідомляє euronews.

Уряд Греції наполягає на тому, що не може погодитися з умовами міжнародних кредиторів, відкинутими більшістю грецьких виборців на останніх виборах.

Проект угоди, запропонований Єврогрупою, передбачає продовження умов міжнародної позики, зокрема жорстку економію бюджетних витрат.

З документа випливає, що для формування нових пропозицій з надання допомоги потрібен час, тому необхідно продовження чинної програми для Греції з підтвердженням зобов'язань, вже ухвалених Афінами перед кредиторами, а будь-які односторонні дії з боку грецького уряду щодо реформ мають бути виключені.

"У рамках цієї програми можливо багато змін, вона гнучка. Але найголовніше, що треба зберегти у цій програмі, це підтримка бюджету і реформування економіки. Спочатку слід продовжити програму, а вже потім давайте розмовляти про її зміст, а не навпаки", - заявив Єрун Дейсселблум, міністр фінансів Нідерландів, голова Єврогрупи.

Греція назвала пропозицію Єврогрупи "абсурдною" і "неприйнятною".

"Ми пропонували почекати з реалізацією нашої власної програми, програми за яку проголосували виборці, протягом шістьох місяців. І все, що нам запропонували у відповідь, це якась туманна обіцянка гнучкості, суть якої нам не пояснили", - заявив Янніс Варуфакіс, міністр фінансів Греції.

В уряді Греції вважають, що нинішні умови позики тільки поглиблюють економічний спад, зазначає euronews. Однак без продовження чинної програми Греція не зможе скористатися

частиною коштів, що залишилися з виділених європейським стабфондом у рамках програми, яка завершується 1 березня. Єврогрупа і Єврокомісія вимагають від Греції дати відповідь до п'ятниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram