ГоловнаСвіт

Глава Hermitage Capital оцінив статок Путіна у $200 млрд

Колишній прихильник Путіна допустив, що росіяни захочуть скинути Путіна

Глава Hermitage Capital оцінив статок Путіна у $200 млрд
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Глава інвестиційного фонду Hermitage Capital Білл Браудер (Bill Browder) оцінив статок президента РФ Володимира Путіна у $200 млрд.

Про це він розповів в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

"Я вважаю, що він (статок Путіна - ред.) становить $200 млрд. Після 14 років при владі і (враховуючи) суми, які заробила країна, і суми, що не витрачалися на школи, дороги, лікарні і так далі, всі ці гроші - у власності, зберігаються на рахунках у швейцарських банках, в акціях, хедж-фондах, керованих Путіним і його дружками", - заявив Браудер.

"Ці хлопці ("дружки" Путіна - ред.) вбили Сергія Магнітського, мого адвоката, за гроші. Вони всі розбагатіли, у всіх з'явилися банківські рахунки, вілли і автомобілі. Чому ми повинні дозволити їм приїжджати в Америку, подорожувати в Америці, тримати свої рахунки тут, витрачати ці гроші?".

За словами Браудера, в перші 10 років правління Путіна в Росії той намагався "вкрасти стільки грошей, скільки міг". "Деякі люди, в тому числі я, вважають його "найбагатшою людиною у світі або одним із найбагатших людей у світі, зі статком у сотні мільярдів доларів, вкрадених у Росії", - підкреслив він.

Інтерв'ю було приурочено до виходу мемуарів Браудера "Червоний бюлетень: правдива історія великих грошей, вбивства і боротьби людини за справедливість" (Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice). CNN називає Браудера колись найбільшим іноземним інвестором в Росії і колишнім прихильником Путіна.

Сам глава Hermitage Capital охарактеризував себе як "акціонера-активіста". За його словами, він починав інвестувати в Росію, купуючи акції російських компаній, але потім виявив, що "олігархи та урядовці крадуть у цих компаній весь прибуток". "Я подумав, що єдиним способом, за допомогою якого я зможу робити моральний і прибутковий бізнес, буде спроба зупинити це. По суті, ми вивчили, як вони здійснювали крадіжку, а потім поділилися цим з міжнародними ЗМІ. І близько чотирьох років розголос і викриття російських компаній дійсно працювали, бо мої інтереси збігалися з (інтересами) Путіна", - розповів британець.

"Він боровся з тими самими хлопцями, що і я. Олігархи викрадали у нього владу, і вони викрадали гроші у нас. І щоразу, коли я публічно влаштовував скандал, Путін втручався і виправляв все. І так мої доходи росли. Прибутки компаній росли. І я відчував себе найкращим хлопцем у світі, тому що я заробляв гроші і творив добро одночасно", - зазначив він.

Як припустив журналіст CNN Фарід Закарі, ситуація почала змінюватися, коли Путін "уклав угоду з олігархами". Браудер у відповідь зауважив: "Він заарештував багатющого олігарха країни, а потім сказав іншим хлопцям: "Якщо ви не хочете бути заарештованими, то повинні ділитися грошима... зі мною".

"Так він став бізнес-партнером і потім мій, весь мій активізм став дуже незручним. У той момент я йшов не проти його ворогів, я йшов проти його власних фінансових інтересів", - сказав Браудер. За його словами, незабаром після цього, у листопаді 2005 року, його затримали після прильоту в аеропорт "Шереметьєво" і відмовили у в'їзді в Росію.

"Чого я тоді не розумів і що стало абсолютно ясним і очевидним для мене зараз, виходячи з мого досвіду, так це те, що Путін не був вищим за все це, Путін був тісно пов'язаний з усім цим, і не те щоб він стримував олігархів - він був найбільшим олігархом", - сказав Браудер.

Відповідаючи на запитання журналіста про вплив санкцій і падіння цін на нафту на 50% на Путіна, Браудер сказав: "Ну, є зімбабвійсько-північнокорейський сценарій, за яким він просто заганяє Росію чесно і абсолютно в землю, і залишається у владі. Це може статися. Є також сценарій Україна/Грузія/Киргизстан, коли люди - російські люди - кажуть: "Чому ми дозволяємо цій людині руйнувати життя кожного з нас?". Він приймає якісь рішення, маленькі рішення, це не повинні навіть бути великі рішення, які просто розпалюють іскру у мільйонах людей на Красній площі і вони - вони його позбуваються. Але поки що, поки він все ще у владі, він буде заганяти Росію в землю і заподіювати Заходу багато проблем".

Володимир Путін на великій прес-конференції у грудні 2014 року заявив, що не знає власної зарплати. "Якось так приносять (гроші), я їх складаю і на рахунок відправляю", - сказав він.

Згідно з оприлюдненою у квітні 2014 року декларацією, за 2013 рік Путін заробив 3,673 млн рублів - майже на 2 млн рублів менше, ніж у 2012 році. "Це пов'язано з тим, що у 2012 році він отримував компенсацію за невикористану відпустку, а у 2013 році її не було", - пояснював прес-секретар президента Дмитро Пєсков. У власності президента Росії, згідно з декларацією, знаходиться земельна ділянка площею 1500 кв. м, квартира у 77 кв. м і гараж у 18 кв. м, автомобілі ГАЗ М-21, ГАЗ М-21-Р, "Нива" і причіп "Скіф".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram