ГоловнаСвіт

Радбез ООН зажадав від єменських повстанців розпочати переговори

ООН сподівається на конституційну реформу і наступні вибори в Ємені

Радбез ООН зажадав від єменських повстанців розпочати переговори
Совбез ООН
Фото: un.org

Рада Безпеки ООН зажадала від шиїтських повстанців (прихильників руху "Ансар Аллах", хоуситів), які захопили владу в Ємені, негайно звільнити держструктури і сісти за стіл переговорів для врегулювання гострої внутрішньополітичної кризи.

Як повідомляє агентство Рейтер, відповідна резолюція отримала підтримку всіх 15 країн-членів Радбезу ООН.

Радбез наполіг на негайному припиненні всіх актів насильства в Ємені, а також втручання ззовні у внутрішні справи країни. У документі наголошено, що терористична організація "Аль-Каїда" може скористатися погіршенням політичної ситуації в країні.

Члени Радбезу зажадали, щоб повстанці негайно і без застережень долучилися до переговорів, які тривають за посередництва ООН, вивели свої сили з державних будівель і нормалізували ситуацію з безпекою в столиці та інших провінціях. Також прозвучала вимога звільнити з-під домашнього арешту президента Ємену Абду Раббу Мансура Хаді і прем'єр-міністра Халіда Махфуза Бахаха.

Резолюція закликає всі сторони узгодити й оголосити терміни завершення процесу консультацій про конституцію та провести щодо неї референдум, за яким повинні відбутися вибори в рамках нового законодавства.

Зараз влада в Ємені перебуває в руках шиїтських бунтівників, які змусили піти у відставку президента й уряд країни.

Західні країни закривають свої посольства в Ємені

Хоусити - загони бойовиків шиїтів, які виступають проти уряду Ємену. Офіційна єменська влада заявляла, що повстанців підтримує Іран, самі хоусити заперечують це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram