ГоловнаСвіт

Парламент Греції висловив довіру новому уряду

Аналітики говорять про можливість дефолту Греції та її вихід з єврозони.

Парламент Греції висловив довіру новому уряду
Алексис Ципрас
Фото: EPA/UPG

Парламент Греції висловив довіру уряду прем'єр-міністра Алексіса Ципраса. За продовження роботи Кабміну проголосували 162 депутати із 300, проти - 137.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Вотум довіри дозволить кабміну, до якого входять представники партій "Сіріза" і "Незалежні греки", розпочати роботу, оскільки спочатку уряд мав довести, що має підтримку достатньої кількості парламентаріїв, щоб просувати свої законопроекти.

Перед голосуванням Ципрас представив програму діяльності уряду. За його словами, Греція повинна стати економічно самостійною державою і рівноправним членом Євросоюзу. При цьому голова кабміну відкинув можливість продовження кредитної програми ЄС, але допустив прийняття до кінця лютого проміжної угоди з кредиторами. Пропозиції вирішення цієї проблеми міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс представить сьогодні на чергових зборах Єврогрупи.

Міністр економіки, інфраструктури, морського флоту та туризму Йоргос Статакіс заявив, що колишня економічна модель, орієнтована на міжнародних кредиторів, привела Грецію до краху. Статакіс висловив упевненість, що країна потребує скорочення соціальної нерівності та захисту суспільних благ.

Раніше "Сіріза", яка здобула перемогу на виборах, що відбулися 25 січня, зажадала реструктуризації або списання €320 млрд грецького боргу, виданого країні в розпал кризи "трійкою кредиторів" (Єврокомісія, ЄЦБ, МВФ).

У ЄС і ЄЦБ заявили, що не братимуть участі у списанні або реструктуризації боргу Греції. Канцлер Німеччини Ангела Меркель також виключила можливість списання грецьких боргів. У зв'язку із цим аналітики не виключають швидкого дефолту Греції, виходу з єврозони та повернення до національної валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram