ГоловнаПолітика

Генпрокурор з минулого

Учора Верховна Рада підтримала на посаду нового Генпрокурора України 62-річного Віктора Шокіна, який досі значився заступником Віталія Яреми. Шокін працює у Генпрокуратурі з 1999 року, тричі обіймав посаду заступника Генерального прокурора. Займався розслідуванням справи убивства Георгія Гонгадзе, отруєння Віктора Ющенка. Причетний він був і до відкриття справ проти Євгена Кушнарьова, Бориса Колеснікова та Ігоря Коломойського. Двічі судився з Олександром Турчиновим і мав конфлікт з одним із лідерів "Батьківщини" Андрієм Кожем’якіним. Та попри це за його призначення проголосувало 318 депутатів. Навіть колишні регіонали практично в повному складі вперше підтримали більшість. Не голосували за Шокіна лише "радикали" і "Самопоміч".

Фото: www.dyvys.in

Ярема пішов

Раптова заява про відставку Віталія Яреми після п'ятничного показового виступу в парламенті і таке ж швидке призначення Віктора Шокіна свідчить, що Петро Порошенко уже давно ухвалив для себе рішення про кадрові зміни у Генеральній прокуратурі.

"Президент не міг просто звільнити Ярему. Це означало б визнання серйозної кадрової помилки. А тепер все виглядає "заретушовано", ніби Порошенко прийняв його відставку. Насправді Ярема вже з нового року фактично сидів на валізах. Він не любить критики в свою сторону, дуже важко на неї реагує. От і не хотів бути крайнім", – сказав LB.ua один із депутатів на правах анонімності.

Уже наступного дня після відставки Яреми Порошенко подав в парламент проект постанови про кадрову заміну в ГПУ. "Я не розумію, чому такий поспіх, – обурювався в кулуарах парламенту депутат "Народного фронту" Антон Геращенко. – Лише в п'ятницю була доповідь генпрокурора (Віталія Яреми – ред.). Його, як то кажуть, "покусали" депутати, але не так, щоб він подав у відставку. Якщо Блок Порошенка би не підтримував його відставку, то голосів не було б. Хотілося б почути особисто від Яреми, чому він саме зараз так вчинив. Поки не можу йому додзвонитись, але обов'язково з ним поспілкуюсь".

Причин такої раптової відставки Яреми не знають і в "Самопомочі", хоча не приховують радість. Як відомо, депутати цієї фракції були ініціаторами збору підписів для реєстрації постанови парламенту про недовіру Яремі за справи Майдану та проти команди Януковича.

"Ярема – перший в історії Генпрокурор, який влаштовував президента і більшість в парламенті, але був змушений піти у відставку під тиском депутатів, громадських активістів... На сьогодні зібрано 142 підписи. Решту, думаю, ми би швидко добрали", – впевнений Єгор Соболєв. Хоча депутати періодично відкликали свої підписи за відставку Яреми.

Президент пояснив відставку Яреми "новою політичною культурою". "Коли він написав заяву – це приклад формування нової політичної культури в країні. Ніколи таким чином не був налагоджений діалог між парламентом, президентом і генпрокурором", – заявив він під час виступу в Раді.

Фото: Макс Левин

"Під час роботи Яреми на посаді Генпрокурора він як міг сприяв ухваленню президентської ініціативи закону про прокуратуру. Відтоді пройшло ще мало часу, щоб оцінити ці зміни, але вони відбулися", – похвалив Ярему глава держави.

В понеділок - коли вже стало відомо про бажання Яреми піти – Порошенко особисто приїхав в Раду на зустріч з фракцією БПП. Йшлося, зокрема, про можливість призначення Шокіна. В цьому контексті депутат Віктор Чумак запропонував визначати персону голови ГПУ за тим самим принципом, що й голову антикорупційного бюро. Тобто через конкурс. "Навіщо конкурс, ми знайомі з ним (Шокіним, – LB.ua) сто років)", – пролунало у відповідь.

Позиція коаліційних фракцій парламенту щодо відставки Генпрокурора була одностайна: 291 голос "за". Не голосували в повному складі депутати “Опозиційного блоку”.

Нові "старі" кадри

Петро Порошенко доволі швидко визначив новим кандидатом на посаду Генпрокурора Віктора Шокіна, одного із шести заступників Віталія Яреми. Відповідний проект постанови вже вранці 10 лютого був зареєстрований в парламенті.

У свої 62 роки Шокін працював у Генпрокуратурі з 1998-го. Уже за чотири роки вперше став заступником генпрокурора. На цій посаді був і у 2004-2007 роках. Тричі Шокін йшов на пенсію.

У періоди роботи Шокіна в ГПУ відомство займалося розслідуванням вбивства Георгія Гонгадзе, отруєння Віктора Ющенка. З його прізвищем пов'язують відкриття справ проти Євгена Кушнарьова, Бориса Колеснікова та Ігоря Коломойського.

Особливі тісні зв’язки з нинішнім президентом Шокін також заперечує. "З Порошенком, наскільки я пам'ятаю, мене познайомив сам Піскун після мого призначення на посаду заступника зі слідства (2002 рік – ред.). Так само як і з Мартиненком, і з іншими членами "Нашої України" я пару раз спілкувався під час загальних обідів в Генеральній прокуратурі", – заявляв він в тому ж інтерв’ю "Українській правді".

Фото: www.dyvys.in

При Яремі з червня минулого року Шокін працював начальником Головного управління нагляду в кримінальному провадженні.

***

Представляти Шокіна до парламенту Порошенко приїхав після обіду. Промова президента була емоційною і жорсткою.

"Сам я знаю Віктора Миколайовича більше 15 років. Його професійний досвід і добра репутація визначили мій вибір. Крім фаху в нього ще є те, що забезпечує чоловікові стальний характер", – заявив він.

"Я не буду заперечувати, якщо буде принципове рішення щодо залучення іноземних фахівців до роботи у Генеральній прокуратурі", – додав президент.

Не забув Порошенко нагадати депутатам про нинішню ситуацію. "Друзі, та ситуація, в якій зараз перебуває країна і та відповідальність, яка лягає і на мене, як Верховного головнокомандувача, і на парламент, потребує єдності і відповідальності", – підсумував він.

Після голосування за Шокіна на табло висвітилось 318 голосів. "Проти" виступили фракції "Радикальної партії" і "Самопомочі".

Фото: www.dyvys.in

"Він (Шокін – ред.) є людиною із системи, яка зросла ще в прокуратурі Кучми, потім Ющенка. Тепер – в прокуратурі Порошенка. Нам потрібна людина взагалі не з прокуратури, яка не має зв'язків, хвостів, звичок "злитися" разом з лінією партії", – заявив Єгор Соболєв, що також підтримує ідею обрання голови ГПУ через конкурс.

Депутат нагадав Шокіну, що в 2005 році той пообіцяв посадити Ківалова і всю ЦВК за фальсифікації на виборах. "Я вам дякую за Вашу пам’ять, – прокоментував Шокін. – Тоді я сказав Вам, що якщо будуть підстави притягнення до відповідальності… (у залі пролунав сміх), але якщо пам'ятаєте, нас всіх звільнили".

Свою позицію до нового Генпрокурора найважче було сформувати "Батьківщині". Свого часу в нього склались непрості відносини з Турчиновим і Кожем’якіним (голова профільного комітету, який за поданням Порошенка рекомендував Шокіна на цю посаду).

Коли Турчинов прийшов на пост глави СБУ у 2005-му, за словами Шокіна, він дав команду не ділитися жодною інформацією з оперативно-слідчою групою ГПУ. Тоді Шокіна обізвали "кротом" за те, що він нібито злив інформацію, що група СБУ на чолі з Андрієм Кожем'якіним поїхала ловити Пукача в Ізраїль. У підсумку Шокін виграв два суди у Турчинова про захист честі і гідності.

Як повідомляють джерела LB.ua, на підтримці Шокіна наполягала особисто Юлія Тимошенко.

За нового Генпрокурора всупереч позиції партії не проголосували тільки Ігор Луценко. А Сергій Власенко значиться у результатах голосування як «відсутній», хоча він був в сесійному залі.

Хід "регіоналів"

Свої голоси за Шокіна віддали всі присутні депутати фракції "Опозиційного блоку", "Економічного розвитку" і "Волі народу", більшість членів яких – колишні регіонали.

Фото: www.dyvys.in

"Головний мотив (голосування – LB.ua), що він – громадянин України. Тобто в нашій великій країні можуть знайти громадян України для призначення на різні посади…", – заявив LB.ua Олександр Вілкул.

"Прийшла людина до нас на фракцію, нормально поговорила, запропонував свою програму роботи і плюс до всього виявився громадянином України. Тому й підтримали", – підсумував Вілкул.

Логіка, звісно, залізна: "громадянин України" – значить "свій". 

Втім, якщо згададати 2006-й, нічого надзвичайного. Ви ж пам'ятаєте хто був Генпрокуром, коли "закрили" Колеснікова? Правильно, Піскун. Який в 2006-му потрапив в Раду за списками ПР. "Стокгольмський синдром" чи "договорняк"? Відповідь очевидна.

Наразі з Шокіним – те саме.

Цей факт так обурив "радикалів" і кількох позафракційних, що вони зчинили галас після голосування, почали блокувати трибуну, а Ляшко навіть рвався до спікера в президію.

Фото: www.dyvys.in

Згодом депутатів обурило ще й кнопкодавство зі сторони депутата від "Економічного розвитку", колишнього регіонала Євгена Геллера. Депутати заблокували трибуну і вимагали переголосування, втім, спікер Володимир Гройсман поспіхом закрив засідання парламенту.

"Питання не лише в цьому голосуванні, вони погрупно або всі разом періодично роблять спробу підлеститись до президента чи до уряду. Тому часом голосують за ті чи інші пропозиції Порошенка чи Яценюка", – заявив LB.ua один з депутатів "Батьківщини".

Людина "системи"

Той факт, що Шокін багато років працював в ГПУ, чимало з депутатів сприймає позитивно.

"Це один із тих випадків, коли президент вніс ту кандидатуру, яка відповідає всім вимогам, котре суспільство пред'являє до Генпрокурора, – сказав LB.ua позафракційний депутат Сергій Тарута, який знає Шокіна з 2004 року. – Він дуже професійний, добре знає глибину самої системи. Дехто каже, що треба поставити ту людину, яка не знає систему. Якби в нас був час, щоб вивчати спосіб призначення Генпрокурора через конкурс… Зараз потрібна людина, яка знає всі пороки системи. Знаючи його порядність, можу сказати, що він справді боротиметься за очищенням прокуратури".

"Я буду підтримувати кандидатуру Шокіна. Ті, хто його знає, в тому числі серед журналістів, кажуть, що він – професіонал, людина, яка має свою власну позицію. Водночас подам законопроект, щоб наступного разу Генпрокурора обирали за конкурсом, як і всіх прокурорів" - зазначив депутат "Блоку Петра Порошенка" Віктор Чумак, не забувший и про власну згадувану ініціативу.

Адвокат матері вбитого журналіста Георгія Гонгадзе Валентина Теличенко також позитивно оцінює роботу Шокіна.

"Думаю, що в нинішніх умовах, він – один з найкращих кандидатів на посаду Генпрокурора. У справі Гонгадзе він керував досудовим слідством. Робив це правильно і успішно. Він завжди підбирав хороші кадри, щоб вони проводили розслідування, не заважав їм працювати, не зливав на сторону інформацію. В кожному разі саме при Шокіну було зроблено все, що на сьогодні є в матеріалах справи. Всі інші проміжки часу повторювали якісь дії, які були зроблені попередниками", – заявила вона.

Однак і претензій до нового Генпрокурора не бракує.

Фото: EPA/UPG

"Система прокуратури завжди була централізована і дуже вертикальна, побудована на принципах одноосібного керівництва. Слідчий нічого не міг зробити, хіба відмовитися від розслідування. І говорити, що він (Шокін – LB.ua) щось зробив, будучи заступником Генпрокурора, це виглядає як казка. Ситуація у справі Гонгадзе виглядала наступним чином. Тодішнє керівництво Генпрокуратури, розуміючи, що крісла під ними можуть в будь-який момент похитнутись, хотіло просто себе убезпечити політичною індульгенцією і захистом від звільнення з боку президента", – заявив LB.ua один з депутатів на правах анонімності.

"Шокін – плоть від плоті і кров від крові тієї прокурорської системи. І було чимало питань щодо справи Колеснікова і до ролі в ній Віктора Миколайовича. У нас вже був тандем Янукович-Пшонка. І ця ситуація - схожа, коли призначають людину, яка готова виконувати всі вказівки", – додав він.

В самій Генпрокуратурі ходять чутки, що нібито не без втручання Шокіна відбулося закриття кримінального провадження та зняття арешту з рахунків екс-голови Нафтогазу, нині – нардепа від "Опозиційного блоку" Євгена Бакуліна. Цікава деталь: ніби-то "операція" відбулася за спиною Віталая Яреми, який про це нічого не знав, а коли дізнався – призначив службову перевірку та наказав відновити справу. Але час було втрачено. Предметних доказів цьому епізоду, однак, немає.

Прокурорська родина

Дочка, зять та сват Шокіна працюють на керівних посадах в прокуратурах різних областей. Як повідомляє сайт Одеської обласної прокуратури, дочка Шокіна Тетяна Горностаєва, - старший радник юстиції, у листопаді 2014 року стала заступником обласного прокурора Одещини.

Раніше вона працювала на різних посадах в Одеській та Київській обласних прокуратурах, а також в ГПУ.

Її чоловік і зять нового генпрокурора – Олексій Горностаєв 30 вересня 2014 року призначений на посаду заступника прокурора Київського району Одеси.

А його батько, сват Шокіна, Микола Горностаєв – заступник прокурора Дніпропетровської області. До цього Горностаєв-батько працював на різних посадах, а з 2001 по 2006 рік очолював міську прокуратуру Дніпропетровська.

Микола Гоностаєв
Фото: dnipr.gp.gov.ua
Микола Гоностаєв

Згідно з декларацією Шокіна, у 2013 році його доходи становили понад 400 тисяч гривень. Сума значиться в графі «інші доходи». Він володіє будинком площею 282 м², двома квартирами – 27,3 м² і 139,2 м², а також дачним будинком і гаражем. Ні автомобіля, ні коштів в банку в нього немає.

Останні сім років Шокін був на пенсії. За словами Сергія Тарути, він надавав приватні юридичні консультації. "Як юрист він допомагав по різних справах. В тому числі і я до нього звертався не раз для отримання консультації", – зауважив Тарута.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram