ГоловнаПолітика

МЗС висловило протест у зв'язку з продовженням арешту Савченко

Зовнішньополітичне відомство покладає на РФ відповідальність за здоров'я українки

МЗС висловило протест у зв'язку з продовженням арешту Савченко
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв'язку з ухваленим 10 лютого Басманний районним судом Москви рішенням про продовження утримання під вартою народного депутата України, члена української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Як йдеться в повідомленні МЗС, при винесенні рішення судом не було взято до уваги ні зібрані захистом докази, що підтверджують непричетність Савченко до інкримінованих їй дій, ні клопотання про зміну запобіжного заходу, подане разом з гарантіями посольства України та уповноваженого Верховної Ради з прав людини, ні значне погіршення стану здоров'я Савченко.

"Російська влада також відверто проігнорувала заклик Парламентської Асамблеї Ради Європи про негайне звільнення Н. Савченко як особи, що користується дипломатичним імунітетом члена ПАРЄ, порушуючи таким чином свої зобов'язання як члена Ради Європи та учасника низки міжнародних конвенцій", - нагадує МЗС.

У зв'язку з цим Міністерство закордонних справ України наголошує, що відповідальність за життя і здоров'я Надії Савченко, яка вже 60 днів голодує на знак протесту проти її незаконного вивезення на територію Росії та утримання під вартою, повністю лежить на російській стороні.

"Вимагаємо від Російської Федерації негайно звільнити Надію Савченко і всіх інших утримуваних нею політичних в'язнів - громадян України. Закликаємо світове співтовариство посилити політичний та дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, яких продовжують незаконно утримувати на території Росії", - підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, Басманний суд Москви продовжив арешт української льотчиці і народного депутата Надії Савченко на три місяці - до середини травня.

Надію Савченко захопили в полон бойовики в червні 2014 року. Її переправили до Росії, де на початку липня суд відправив її під арешт. Її звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. При цьому адвокати Савченко вказують на абсурдність звинувачень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram