ГоловнаЕкономікаБізнес

Колишніх керівників "Амстору" запідозрили в незаконних операціях з цінними паперами

"Смарт-Холдинг" виявив незвичайну угоду на 15 млн гривень

Колишніх керівників "Амстору" запідозрили в незаконних операціях з цінними паперами
Фото: amstor.ua

Компанія "Смарт-Холдинг" - основний власник ГК "Амстор" - звернулася до правоохоронних органів з проханням дати правову оцінку діям екс-керуючих торговою мережею "Амстор" Володимира й Олександра Вагоровських, які коштом компанії придбали цінних паперів на 15 млн грн, тоді як мережа накопичувала борги перед постачальниками. Про це пишуть "Українські новини".

Як повідомили в "Смарт-Холдингу", у березні 2014 року Вагоровські ухвалили одноосібне рішення, переказавши з рахунків "Амстору" 15 млн грн компанії ТОВ "Ланселот" для купівлі інвестиційних сертифікатів. Зазначена операція відбулася без погодження з власниками торговельної мережі.

Крім того, що сама угода була абсолютно невластивим видом діяльності для ритейлера, оплата сертифікатів відбувалася тієї миті, коли торговельна мережа припинила обслуговувати кредити і почала накопичувати багатотисячні борги перед постачальниками.

Зараз не відомо, де ці цінні папери. При цьому в "Смарт-Холдингу" вважають, що операція мала на меті вивести грошові кошти для отримання неправомірної вигоди екс-керуючими.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі "Амстор" у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі й інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів відновили, але ненадовго. Зараз не працюють більшість магазинів мережі "Амстор".

"Смарт-Холдинг", основний акціонер "Амстору", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагоровського. Екс-керівник не погодився з рішенням головних власників про усунення його від управління групою компаній "Амстор" і робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровського привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Вагоровські зараз контролюють магазини на території так званої "ДНР", виручка звідти не приходить на рахунки ГК "Амстор".

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор" (входить у сферу впливу Едуарда Шифріна й Олександра Шнайдера) - підтримала головного акціонера групи - "Смарт-Холдинг" у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії сказано: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського та колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів".

2009 року Шифрін і Шнайдер - мажоритарні акціонери торговельної мережі "Амстор" - продали частину своїх акцій компаніям, пов'язаним зі "Смарт-Холдингом". Їхня частка зменшилася із 60 до 15%. "Смарт-Холдинг" став головним акціонером торговельної мережі з 70% акцій. Частину акцій викупили в міноритарного акціонера ГК "Амстор" Володимира Вагоровського. Його частка зменшилася з 40 до 15%. Брати Олександр і Володимир Вагоровські, за рішенням акціонерів, донедавна здійснювали операційне управління торговельною мережею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram