ГоловнаСвіт

У НАТО не виключають можливості вирішення конфлікту в Україні військовим шляхом

Деякі представники ЄС і НАТО змінили риторику щодо ситуації в Україні

У НАТО не виключають можливості вирішення конфлікту в Україні військовим шляхом
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

У НАТО заговорили про військовий варіант вирішення ситуації в Донецькій і Луганській областях України. Про це заявив головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав на конференції в Мюнхені, повідомляє Deutsche Welle.

За словами генерала, Захід не повинен виключати варіант вирішення конфлікту в Україні військовим шляхом. Брідлав підкреслив, що він має на увазі поставки Києву зброї і військової техніки, а не відправлення в зону конфлікту військовослужбовців альянсу.

При цьому генерал назвав висунуті напередодні президентом Росії Володимиром Путіним пропозиції щодо врегулювання української кризи "абсолютно неприйнятними", не уточнивши, що саме він має на увазі.

У свою чергу, президент Франції Франсуа Олланда застерігає від можливості війни, якщо не вдасться досягти домовленості щодо України.

"Поки мета не досягнута, поки угода (з мирного врегулювання ситуації в Україні. - ред.) не підписана, існує ризик ... Я думаю, що це один з останніх шансів... Якщо ми не знайдемо, ні компроміс, ні можливості укладення міцної мирної угоди, ми чудово усвідомлюємо сценарій розвитку ситуації. Він має назву війна", - заявив він у суботу під час робочої поїздки в департамент Коррез, повідомляє Укрінформ.

Окрім того, Олланд відмовився повідомити деталі п'ятигодинних переговорів у Москві за участю його, канцлера Німеччини Анґели Меркель і російського лідера Володимира Путіна.

"Ми як і раніше повинні знайти точки дотику, саме тому в неділю відбудеться обмін думками по телефону з президентом Путіним, з президентом України Порошенком і з канцлером і мною, щоб якомога ближче наблизитися до поставленої мети", - зазначив він.

За його словами, Франція разом з Німеччиною грають важливу роль в переговорах, "але вони не можуть домогтися успіху самостійно".

Нагадаємо, Олланд і Меркель провели в Києві п'ятигодинні переговори з президентом України Петром Порошенком. Після зустрічі вони не робили заяв для преси.

Наступного дня вони відбули до Москви для продовження переговорів. За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєсков, Росія, Франція і Німеччина ведуть підготовку тексту можливого спільного документа щодо імплементації мінських домовленостей.

А сьогодні в рамках конференції в Мюнхені Меркель заявила, що "після вчорашніх переговорів з Олландом ми ще не знаємо, чи добилися ми успіху". Але вона зазначила, що ситуацію в Україні не вирішити військовим шляхом, необхідно зробити кроки для виконання мінських домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram