ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко ветував закон про вихід жінок на пенсію в 55 років

Президент заблокував популістське рішення Ради

Порошенко ветував закон про вихід жінок на пенсію в 55 років
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко ветував закон про продовження до 2022 року права жінок, яким виповнилося 55 років, достроково виходити на пенсію.

Про це повідомив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко у фейсбуку. "Президент повідомив, що наклав вето на наш закон (автор - депутат від Радикальної партії Юрій Шухевич) про право жінок виходити на пенсію в 55 років", - написав Ляшко. При цьому в картці законопроекту на сайті Ради його статус станом на ранок суботи вказано як "Спрямований на підпис Президента".

Закон подовжував до 1 січня 2022 року термін обмеження (зараз - 1 січня 2015 року) права звернення за призначенням пенсії жінкам, яким виповнилося 55 років, для дострокового виходу на пенсію за віком, за наявності страхового стажу не менш ніж 30 років і за умови звільнення з роботи.

Цей популістський закон авторства Радикальної партії збурив жорстке неприйняття в експертному середовищі.

Наприклад, автор польських реформ Лешек Бельцерович в інтерв'ю LB.ua заявив, що з погляду ситуації в Україні це дуже поганий крок. "Потрібно говорити людям, які справи з бюджетом насправді. 16% від ВВП йдуть на пенсії - це світовий рекорд. Я не кажу, що пенсії високі - вони дуже низькі. Але у вас багато пенсіонерів. Коли я почув, що ваші депутати повернули пенсійний вік 55 років для жінок, був просто в шоці. Це популізм. Ваші депутати повинні говорити людям про реальний стан бюджету".

Нагадаємо, що це другий випадок застосування Порошенком права вето. Першим був заблокований закон про заборону виселення валютних позичальників за договорами іпотеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram