ГоловнаЕкономікаФінанси

Валютні резерви України скоротилися до $6,4 млрд

НБУ витратив мільярд на повернення боргів і допомогу "Нафтогазу"

Валютні резерви України скоротилися до $6,4 млрд
Фото: linkis.com

Золотовалютні резерви України станом на 1 лютого становлять 6,42 млрд доларів. За місяць вони скоротилися більш ніж на 1,1 млрд доларів. Про це свідчать дані Нацбанку України.

"Їхня динаміка у січні 2015 року значною мірою була обумовлена здійсненням платежів уряду і Національного банку України з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (624,4 млн дол. США в еквіваленті), у тому числі Міжнародному валютному фонду. Крім того, на обсяг міжнародних резервів вплинули інтервенції Національного банку України з продажу іноземної валюти на суму 518 млн дол. США, з яких 464 млн дол. США продано для підтримки платежів НАК "Нафтогаз України", - повідомили в НБУ.

Нагадаємо, що найближчими тижнями ухвалять рішення про початок нової, більшої програми МВФ - Extended Fund Facility.

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 роки і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram