ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк: рішення МВФ про нову кредитну програму буде через 2-3 тижні (оновлено)

НБУ підніме облікову ставку з 14% до 19,5%

Нацбанк: рішення МВФ про нову кредитну програму буде через 2-3 тижні (оновлено)

Національний банк натякнув, що МВФ ухвалив рішення почати нову програму кредитування України. Про це йдеться у релізі, присвяченому підвищенню облікової ставки. Проте остаточно це буде підтверджено через 2-3 тижні.

"Підвищення процентних ставок разом з іншими стабілізаційним заходами уряду і Національного банку України в рамках нової програми з Міжнародним валютним фондом сприятиме уповільненню темпів інфляції вже у першому півріччі 2015 року та забезпечить основу для повернення інфляції до однозначного рівня у 2016 році", - сказано у ньому.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева на прес-конференції заявила: "Можу сказати, що ключові параметри нової програми EFF ми і Фонд гарантування погодили".

За її словами, завтра-післязавтра з'явиться фінальна версія меморандуму, а рішення буде прийнято через 2-3 тижні.

Попередню програму на 17,01 млрд доларів США Міжнародний валютний фонд ухвалив навесні минулого року. Україна отримала два транші, після чого кредитування заморозили через зміну уряду.

У січні 2015 року президент Петро Порошенко на зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликала розширити фінансування України і замість програми Stand-by перейти до програми Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування).

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

У своїй історії Україна одного разу вже підписувала EFF-угоду. Це було після серпневої кризи 1998 року, коли МВФ за чотири роки надав Україні 1,19 млрд спеціальних прав запозичення. Надалі МВФ підписував з Україною чотири програми Stand-by, остання з яких - поточна - на 11 млрд СПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram