ГоловнаСуспільствоЖиття

Савченко про голодування: я піду до кінця

Втрата одного бійця - це не програна війна, вважає льотчиця

Савченко про голодування: я піду до кінця
Фото: Макс Требухов

Українська льотчиця і нардеп Надія Савченко, ув’язнена в Росії, не збирається припиняти голодування і готова померти в ім'я справедливості.

Про це вона розповіла в інтерв'ю сайту Михайла Ходорковського "Открытая Россия".

"Я казала, що буду голодувати доти, поки не закінчиться вся ця маячня. Є алібі, що доводить мою невинуватість. Я не вбивала російських журналістів. Я ніколи не стріляю в людей без зброї", - підкреслила Савченко.

Полонена льотчиця зазначила, що не має жодних надій на російський суд.

"Я розумію, що якщо їм треба демонстративно покарати "українську фашистку" за вбивство російських громадян, вони покарають. Тепер вони висунули мені обвинувачення в перетині кордону, хоча самі вивезли мене в Росію", - сказала вона.

За її словами, слідчий не відвідував її від Нового року. "Я вже восьмий місяць під слідством. Експертизу моєї військової форми досі не проведено. З усім цим треба зав'язувати: або за законом, або політично", - додала Савченко.

"Фізично я почуваюся нормально. Морально - фігово. Як інакше людина може почуватися у в'язниці? В Україні рабами не народжуються", - зазначила вона.

В інтерв'ю льотчиця визнала, що голодування не діє на російську владу: "Я розумію. Найшла коса на камінь. "Золота рибка" поки що у них в руках. Мені було б простіше померти у бою в Україні, ніж сидіти у в'язниці в Росії. Заради чого мені жити в російській в'язниці 25 років?"

"Я була на двох війнах і готова померти в ім'я справедливості. Ваш прем'єр Медведєв сказав, що якщо відрубають систему SWIFT, то Росія готова на будь-які заходи. Я теж готова на будь-які заходи. Я тримаю себе силою волі. Я піду до кінця", - заявила Савченко.

"Втрата одного бійця - це не програна війна", - підкреслила льотчиця.

У разі якщо її здоров'я погіршиться і лікарі "Матроської тиші" спробують вдатися до примусового годування, Савченко обіцяє написати заяву головному лікареві та начальнику СІЗО. Примусове годування вона має намір розглядати як тортури: "Я помру тоді".

Також Надія Савченко зазначила, що чула про справу багатодітної матері з РФ Світлани Давидової, яку звинувачують у державній зраді. "Так, я б дуже хотіла написати їй листа підтримки. Сподіваюся, що за своїх росіяни будуть боротися. Час вставати з колін. Дитині два місяці, як можна було посадити матір, яка годує, у в'язницю, в жорсткі умови?"

Нагадаємо, українську льотчицю викрали на території України в червні 2014 року і таємно доставили на територію Росії. У вересні Савченко етапували до Москви, з 13 грудня вона тримає голодування, вимагаючи повернення в Україну. Росія звинувачує українку у причетності до вбивства двох журналістів ВДТРК, які загинули при бойових діях на Донбасі, і незаконному перетині кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram