ГоловнаЕкономікаДержава

Юрчишин: можливий новий виток девальвації

Юрчишин: можливий новий виток девальвації
Фото: Макс Требухов

Рішення НБУ різко привести офіційний курс гривні до долара США у відповідність з реальним може призвести до нового витка девальвації, вважає керівник економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"У нинішніх умовах очікування швидкої курсової стабілізації після введення "ринкового курсоутворення" - безпідставні. Коли країна відчуває значний дефіцит доларів, а довіри до центрального банку (як з боку бізнесу, так і населення) зовсім немає, курсова лібералізація справді може привести до єдиного курсу, однак на рівні тіньового сектору", - сказав Юрчишин.

На його думку, "негативні очікування все активніше будуть підштовхувати гривню до нових витків девальваційних обвалів". НБУ доведеться знову наздоганяти спекулятивні тенденції.

"По суті, "повна лібералізація курсоутворення" є визнанням НБУ своїх провалів у валютній сфері. А значить, найважливіша компонента макроекономічної стабілізації в Україні просто девальвує (разом із гривнею)", - вважає економіст.

Нагадаємо, банкіри теж очікують падіння курсу гривні до долара США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram