ГоловнаПолітика

СБУ затримала підполковника Генштабу, який провокував протести батальйонів (оновлено)

Разом із Чорнобаєм затримали його спільника з ДНР

СБУ затримала підполковника Генштабу Чорнобая і його спільника з ДНР терориста Мелешка у зв'язку з організацією акцій протесту "Батальйонного братства" у Києві.

Про це повідомив глава СБУ Валентин Наливайченко на брифінгу.

"Ми затримали та заарештували організаторів вчорашніх спроб провокацій у центрі Києва, одну з яких проводили під Адміністрацією президента. Затримано громадянина України, підполковника одного з керівних підрозділів Генштабу ЗСУ. Прізвище Чорнобай, 1974 року народження. Разом з ним затримано спільника-терориста з "ДНР", який разом з ним здійснював і організовував підривну та шпигунську діяльність на нашій території. Прізвище Мелешко, 1977 року народження. Затримано зрадників, які провокували і передавали в добровольчі батальйони та громадським активістам брехливу, спотворену інформацію про вигадані втрати, вигадані складні ситуації з батальйонами тероборони в зоні АТО", - сказав глава СБУ.

Як повідомляє прес-служба СБУ, Чорнобай деякий час був інструктором в одному з добровольчих батальйонів. Саме там він встановив зв'язки, втерся в довіру і ділився "достовірною" інформацією. Крім того, підполковник Чорнобай передавав по секторах точні координати цих же добровольчих батальйонів терористам для ведення артилерійських обстрілів.

Чорнобай, якому російські куратори дали позивний "Семенович", передавав секретні дані про дислокацію та переміщення українських військових підрозділів бойовику "ДНР" Мелешкові на прізвисько "13". Зловмисники конспірувалися, зустрічалися в обумовлених місцях для передачі інформації, постійно змінювали картки мобільного зв'язку. Секретні розвіддані "13" передавав ватажкам артилерійської бригади терористів "Кальміус".

Під час чергової передачі секретної інформації Чорнобая і Мелешка затримали співробітники СБУ.

Встановлено, що ця група завчасно повідомляла підконтрольні російські спецслужби ЗМІ про сплановані теракти, диверсії, завдяки чому представники російських телеканалів першими опинялися на місці події і подавали їх у спотворений спосіб.

Крім того, як повідомив Наливайченко, півгодини тому під Києвом вилучили зброю спільників Чорнобая та Мелешка, яку планували до застосування у четвер у столиці. Наливайченко пов'язав це з планами парламенту 5 лютого визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Вилучено десять гранатометів, велику кількість набоїв до стрілецької зброї різного калібру, ручні гранати, саморобні вибухові пристрої та готові для бойової установки розтяжки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram